јануар 17, 2024

Састанак у Министарству: Министрица Влаисављевић пожељела срећу бх. тиму на овогодишњем Венецијанском бијеналу, на челу с Повјереником Марином Ивановићем

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, састала се данас у Министарству с Комесаром овогодишње бх. поставке на Бијеналу у Венецији, Марином Ивановићем, након што је коначно прихваћен приједлог Федералног министарства културе и спорта да Босну и Херцеговину на 60. Венецијанском бијеналу савремене умјетности 2024. године, представља пројекат “Мјера мора”, аутора, академског кипара Стјепана Скоке. На састанку је судјеловала и начелница Одјела за научно-истраживачки рад у Заводу за заштиту споменика, Азра Лојо – Хајро.

Министрица Влаисављевић је на самом почетку исказала задовољство чињеницом да је Вијеће министара БиХ усвојило приједлог Федералног министарства културе и спорта и да је легитимно изабрани бх. представник на овогодишњем Венецијанском бијеналу управо Пројект “Мјера мора”. С обзиром на уважене све потребне, Протоколом Бијенала јасно дефинисане процедуре, министрица је нагласила како би сваки избор који би излазио из оквира избора Федералног министарства културе и спорта била његово грубо кршење.

Кустос Ивановић је захвалио министрици Влаисављевић на пријему те прошлогодишњем, правовременом провођењу процедуре избора представника БиХ на Венецијанском бијеналу што, како је нагласио, нису у том тренутку учиниле ни земље у региону. Нажалост, како је истакао, вријеме до коначне одлуке о избору бх. предстaвника које је трајало неколико мјесеци, неповратно је изгубљено те је сада примарни посао пронаћи изложбени простор који је до сада већ требао бити ријешен.

Нагласио је како Босна и Херцеговина има излаз на море и изузетне љепоте које треба презентовати свјетској јавности, те ће овогодишњи бх. тим за Бијенале покушати пронаћи простор који би одговарао управо овогодишњој теми.

Министрица Влаисављевић пожељела је срећу и успјешно излагање бх. представника на једном од најпрестижнијих глобалних фестивала умјетности, Венецијанском бијеналу, те истакла како је Федерално министарство културе и спорта на располагању за сва питања и подршку у овом, за презентовање Босне и Херцеговине, изузетно значајном пројекту.