март 7, 2024

Састанак са представницима Оријенталног института Универзитета у Сарајеву

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, данас се сусрела са директором Оријенталног института Универзитета у Сарајеву, господином Аладином Хусићем. Састанку су назочили архивист Ненад Филиповић и Мирела Милићевић Шечић, помоћница министрице.

У поздравном дијелу, министрица Влаисављевић је подцртала важност дјеловања Оријенталног института чија рукописна и архивска грађа представља немјерљиво важну ризницу материјалне културне баштине државе Босне и Херцеговине.

Равнатељ Хусић је кратким историјатом подсјетио на улогу и значај Оријенталног института од његовог оснивања, изгубљене вриједне збирке које је посједовала ова институција. Разговарано је и о напорима који се улажу да би Оријентални институт вратио дио изгубљене грађе. Посебна позорност стављена је на увјете у којима тренутно ради ова институција и у којима се скрби за грађу.

Министрица Влаисављевић је истакла да је приоритет осигурати заштиту и квалитетне увјете чувања културног богатства фундуса Оријенталног института у чему ће Федерално министарство културе и спорта дати своју подршку.