јун 27, 2024

Састанак представника Међукултурног вијећа Босне и Херцеговине са федералном министрицом културе и спорта

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић одржала је данас састанак са представницима Међукултурног вијећа Босне и Херцеговине. На састанку су присуствовали Никола Чича, предсједник Хрватског културног друштва „Напредак”, Сањин Кодрић, предсједник Бошњачке заједнице културе „Препород”; Назиф Салчин, генерални секретар Бошњачке заједнице културе „Препород”, Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета” и Елма Софтић Каунитз, генерална секретарка Јеврејског културно-просвјетног и хуманитарног друштва „Ла Беневоленција”. На састанку су такођер присуствовале Мирела Милићевић Шечић, помоћница за културу и Сања Арнаутовић, стручна савјетница за установе и удружења у подручју културе.

На састанку се разговарало о будућим пројектима и програмима темељних културних организација у Босни и Херцеговини, начину њиховог финансирања, те рјешавању статусних питања ових друштава. Министрица Влаисављевић истакнула је важност ових организација као чувара богате културне баштине и традиције народа Босне и Херцеговине те нагласила како ће Министарство наставити пружати подршку у њиховом финансирању.

Такођер је упућена заједничка порука о значају подржавања пројеката који промичу његовање културне разноликости Босне и Херцеговине, уз пуно поштивање особитости сваког од културних и националних идентитета у земљи.

„Подршка овим организацијама непоходна је како би се очувала и промовисала културна баштина свих народа у Босни и Херцеговини. Наставићемо радити на јачању међукултурне сарадње и разумијевања,“ нагласила је министрица Влаисављевић.