мај 30, 2023

Министрица Сања Влаисављевић на састанку са в.д. директорицом Кинотеке Босне и Херцеговине, Девлетом Филиповић

Министрица Сања Влаисављевић састала се данас у свом Кабинету са в.д. директорицом Јавне установе Кинотека Босне и Херцеговине, Девлетом Филиповић.

Госпођа Филиповић је на првом заједничком састанку информисала министрицу о тренутном стању ове значајне институције те плановима, активностима, али и бројним проблемима са којима се Кинотека Босне и Херцеговине суочава дуги низ година. Уочи значајног, 60. годишњег јубилеја, Филиповић је констатовала да много разлога за славље нема, с обзиром на одлуку да, поред осталих проблема, морају напустити простор у којем Кинотека Босне и Херцеговине дјелује од 1963. године, али да ће ову значајну годишњицу обиљежити прикладним програмом 5. 6. 2023. године у дворани Кинотеке. Јубилеј ће бити обиљежен приказивањем филма „И би свјетлост“ у режији Веска Кадића те документарног филма „Голим рукама“ у режији Хајрудина Шибе Крвавца.

Министрица Влаисављевић на данашњем састанку је указала на значај опстанка Кинотеке Босне и Херцеговине, али и побољшања услова у којима дјелује ова значајна институција која архивира непроцјењиво филмско благо. Као и свим културним радницима с којима се сусрела од преузимања мандата, министрица Влаисављевић је и госпођи Филиповић нагласила битност међусобне сарадње и континуиране комуникације. Најавила је да ће, заједно са колегама са државног и кантоналног нивоа, те свим представницима институција од културног значаја покушати пронаћи дуготрајна, системска рјешења која су једини ваљан пут уколико проблем желимо ријештити трајно, а не само тренутачно. За све кораке који предстоје, бит ће неопходна интензивна сарадња институција културе те приступ свим неопходним материјалима, документацији и информацијама које ће од њих бити затражене, а које ће омогућити конкретан увид у реално стање рада институција с циљем конкретнијих рјешења, нагласила је министрица Влаисављевић.

Кинотека БиХ, као и све друге институције културе, у Федералном министарству културе и спорта имају партнера за сарадњу и конкретније рјешавање проблема, у складу с могућностима и надлежностима, закључила је на крају данашњег сусрета министрица Влаисављевић.