мај 24, 2024

Завод за заштиту споменика промовисао нови број годишњака „Наше старине“ XXИВ.

У четвртак, 23. 5. 2024. године у сали Федералног министарства културе и спорта, Завод за заштиту споменика промовисао је нови број годишњака „Наше старине“ XXИВ.

Позиву на промоцију одазвао се велики број еминентних стручњака, који се баве проучавањем, заштитом и промоцијом споменика културе у Босни и Херцеговини, колеге с Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву, Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару, Комисије за очување споменика, УНЕСЦО-вог Уреда у БиХ, кантоналног Завода за заштиту културно–историјског и природног наслијеђа Сарајево, ИЦОМОС-а за БиХ, Земаљског музеја,  ЈП Поште, аутори чланака и колеге који су радећи у Заводу стекли заслужену пензију те министрица Сања Влаисављевић с помоћницима и савјетницима.

Модератор промоције и стручна уредница часописа, Џенана Шаран, упознала је госте да је часопис настао давне 1953. године, а да су редакцију формирали  Шефик Бешлагић, Ђоко Мазалић, Хамдија Крешевљаковић, Јурај Неидхард, Дервиш Тафро,Џемал Ћели,ћ као и о  плејади  еминентних стручњака које је  Завод изњедрио – Ђуру Баслера, Смаила Тихића, Алију Бејтића, Мехмеда Мујезиновића, Иву Бојановског ,Марка Вегу, Ђоку Мазалића, Здравка Кајмаковића, Мухамеда Крешевљаковића, Нихада Бахтијаревића, Ферхада Мулабеговића, Александра Нинковића, Хазима Ханџића, Павла Машића, Тониа и Миру.

Чланови редакције и упосленици Завода поносни су на чињеницу да се часопис издаје пуних 70 година, а такођер су изразили захвалност министрици Сањи Влаисављевић што је својим доласком на чело Министарства препознала значај издавања научног часописа „Наше старине“.

Тако је XXИВ. број часописа угледао свјетло дана након девет година неиздавања, а јубиларни XXВ. број већ је најављен за децембар 2024. године.   

Часопис су у име Завода за заштиту споменика промовисали помоћник директора Азер Аличић, који је у свом излагању нагласак ставио на рад Оперативно-техничког одјела на чијем се челу налази. Нагласио је да се након периода обнове и углавном рехабилитације  културно-историјских споменика, а којима  је Завод дао свој немјерљив допринос, како изравним ангажманом стручног кадра тако и уступањем изузетно значајне и корисне, архивске грађе коју Завод посједује, улази у период истраживачких и конзерваторско-рестаураторских захвата, примјеренијих мирнодопском функционисању заштитарске струке.

Такођер је истакао блиску сарадњу Завода с Уредом УНЕСЦО-а у Босни и Херцеговини, посебно с господином Синишом Шешумом, шефом Уреда за БиХ.

У име Завода за заштиту споменика осврт на часопис дала је и уважена колегица Амра Хаџихасановић, магистра исламских знаности, колегица која је донедавно у Заводу била упослена у Одјелу за знанствено-истраживачки рад, а почетком године отишла је у заслужену пензију. Колегица је дала свој стручни осврт на два рада из области покретног наслијеђа.

У име Министарства, из Сектора за културно-историјско наслијеђе и културу скупу се обратила помоћница министрице, магистра музике Мирела Миличевић-Шечић упознавши присутне о активностима и сарадњи Министарства и Завода кад је ријеч о очувању и промоцији  нематеријалне културне баштине, те до сада признатој нематеријалној културној баштини Босне и Херцеговине која је постала дио свјетске културне баштине

У одјави промоције стручна уредница упознала је публику с активностима и плановима Редакције за сљедећи јубиларни XXВ. број чија је промоција најављена за децембар 2024. године те присутне позвала да учествују с новим, до сада необјављеним радовима о заштити и презентацији културног наслијеђа Босне и Херцеговине.