јун 16, 2023

ЈАВНИ ПОЗИВ за избор Комесара/Кустоса Павиљона Босне и Херцеговине 60. Бијенала сувремене умјетности у Венецији 2024. године. (20. април –  24. новембар 2024. године)

Број: 01/3/07- 36-11-2327-3/23

Сарајево, 15. 06. 2023. године

 

 

У складу са Закључком Вијећа министара Босне и Херцеговине број: 05-07-1-3627-15/16 од 22. 12. 2016. године, потписан је 27. 06. 2018. године Протокол о моделу учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности и Венецијанском бијеналу архитектуре између Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, Федералног министарства културе и спорта и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Цијенећи значај међународне културне сарадње за представљање државе и умјетности, разумијевајући значај Бијенала савремене умјетности у Венецији, као и потребу да се обезбиједи континуитет представљања Босне и Херцеговине на овој престижној изложби, а у складу с чланом 3., 4. и 6. став 1. Протокола о моделу учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности, који гласи:

„Члан 3. (Обавеза ентитетских министарстава културе)

(1) „Министарство културе из чијег је ентитета институција која је организатор пројекта представљања Босне и Херцеговине на Бијеналу финансира припрему изложбе, продукцију рада и транспорт изложбе, осигурање, издавање каталога, боравка комесара, кустоса, умјетника као и штампање свих пратећих  материјала и оглашавања, као и осталих трошкова који буду неопходни с циљем успјешног представљања Босне и Херцеговине на Бијеналу.

(2) Министарство културе из чијег је ентитета институција која је организатор пројекта представљања Босне и Херцеговине на Бијеналу финансира припрему изложбе кроз:

а) процедуре избора, припрема и продукција изложбе,

б) публицирање (каталог, пратећи шрампани материјал и оглашавање),

ц) транспорт и осигурање у току транспорта до и од Павиљона у Венецији,

д) те дефинирати период побравка кустоса, комесара и умјетника.

(3) Министарства из члана (2) и (3) овог протокола ће пратити и дефинирати потребни буџет с циљем успјешног представљања Босне и Херцеговине на Бијеналима, те планирати средства у складу с роковима, оправданим потребама пројекта и могућностима за наредну годину.

Члан 4. (Представљање на Бијеналу)

(1) Стране потписнице су сагласне да представник на Бијеналу буде сваки пут из другог ентитета за свако од Бијенала која су предмет Протокола, с тим да исто не мора бити стриктно уколико се догоди ситуација због које то није могуће из оправданих разлога.

(2) У случају оправдане немогућности ентитетско министарство културе ће благовремено обавијестити Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине о истом, како не би изостало представљање Босне и Херцеговине на Бијеналу за ту годину.

Члан 6. (Приједлог пројекта наступа на Бијеналу)

(1) Приједлог пројекта наступа на Бијеналу с приједлогом комесара и институције организатора пројекта представљања ентитетско министарство културе доставља Министарству цивилних послова БиХ најкасније годину дана прије почетка Венецијанског бијенала.

(Протокол о моделу учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности и Венецијанском бијеналу архитектуре за период 2017-2019. Потписано у Бањалуци, дана 27. 06. 2018. године)

 

 

 

Федерално министарство културе и спорта позива историчаре умјетности, кустосе, теоретичаре умјетности, истраживаче, критичаре, умјетнике и друге стваратеље/ице из Федерације Босне и Херцеговине да доставе приједлог пројекта представљања Босне и Херцеговине на 60. Венецијанском бијеналу савремене умјетности 2024. године.

 

Венецијанско бијенале је 128 година најпрестижније, најдуговјечније и међународно највидљивије мјесто глобалног сусрета умјетника, кустоса, публике, теоретичара, музејских професионалаца и критичара савремене умјетности. Ла биеннале ди Венезиа утемељено је 1895. године када је организује прва Међународна умјетничка изложба. Од 1930. године Ла Биеннале додаје и  фестивал  музике, позоришта и филма. Венецијански филмски фестивал основан 1932. године први је фестивал филма уопште. Бијенале архитектуре у Венецији утемељено је 1980. године, а плес је дебитирао на Бијеналу умјетности 1999. године. Наизмјенично се одржавају и трају седам мјесеци у години Бијенале  савремене умјетности и Бијенале архитектуре. Сваке године угосте велики број посјетитеља из цијелог свијета. Прошле године (2022.) Бијенале је посјетило преко 800.000 посјетилаца. Међународну изложбу савремене  умјетности  прати  представљање државних павиљона у својим изложбеним  просторима у Гиардинима и Арсеналу, као и у центру Венеције, те догађаји Цоллатерали у којима међународне институције представљају своје изложбе и иницијативе упоредо са Бијеналом.

На основу касније потписаног Протокола о моделу учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности, Павиљон Босне и Херцеговине службено се представио у Венецији  2013. године на 55.  Бијеналу у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске се пројектом „Врт ужитка“ умјетника  Младена Миљановића као и 2017.године  на 57. Бијеналу изложбом под називом „Университy оф Дисастер“ умјетника Раденка Милака.

 

У организацији Федералног министарства културе и спорта први пут је реализован Павиљон Босне и Херцеговине с пројектом „Зеница Трилогија“ умјетнице Данице Дакић и Музеја савремене умјетности Арс Аеви из Сарајева на 58. Венецијанском бијеналу савремене умјетности које је одржано од маја до новембра 2019. године. Нажалост, због епидемиолошке ситуације Цовид-19 која је погодила цијели свијет, сљедеће 59. Бијенале савремене умјетности 2021. године је отказано те помјерено за 2022. годину када Босна и Херцеговина није учествовала због недостајућих средстава за реализацију изложбе. 59. Бијенале је 2021. године припало Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Процес одабира представника и пројекта за учешће Босне и Херцеговине на 60. Венецијанском бијеналу савремене умјетности одвијаће се у организацији Федералног министарства културе и спорта.

 

 

 

Позивамо заинтересиране хисторичаре умјетности, кустосе и теоретичаре, истраживаче, критичаре, умјетнике и друге ствараоце из Федерације БиХ који испуњавају услове да се пријаве на

 

ЈАВНИ ПОЗИВ

за избор Комесара/Кустоса Павиљона Босне и Херцеговине 60. Бијенала сувремене умјетности у Венецији 2024. године.

(20. април –  24. новембар 2024. године)

 

Позивамо заинтересиране хисторичаре умјетности, кустосе, теоретичаре умјетности, истраживаче, критичаре, умјетнике и друге ствараоце из Федерације БиХ  који испуњавају  ниже наведене услове да се пријаве  за  избор Комесара/кустоса Павиљона  БиХ  на 60. Венецијанском бијеналу умјетности, које се одржава од 20. априла до 24. новембра, 2024.године, а посебно охрабрујемо све заинтересоване који до сада нису учествовали на Бијеналу.

Смјернице за пријаву:

Федерално министарство културе и спорта ће у сарадњи с научноистраживачким, образовним и музејским институцијама у ФБиХ именовати Комисију за одабир пројекта, Комесара и институције из Федерације Босне и Херцеговине, с циљем репрезентативног представљања Павиљона Босне и Херцеговине на 60. Бијеналу савремене умјетности у Венецији 2024. године.

Овај Позив је почетна (И фаза) активности за избор Комесара/кустоса павиљона БиХ у Венецији.

Потребно је да комесар (одговорна особа) скрби о свим аспектима представљања умјетничког пројекта у Павиљону Босне и Херцеговине, у складу са правилима Бијенала савремене умјетности у Венецији. Одговорна особа мора сарађивати с Управом Бијенала и поставити умјетнички пројекат у Павиљону БиХ у Венецији у складу са дефинираном темом Бијенала. Тему дефинира  Адриано Педроса именовани директор Сектора за визуалне умјетности са посебном одговорношћу за курирање  (ауторски концепт поставке изложбе) 60. Међународне изложбе умјетности 2024. године. Комесар ће бити прва особа одговорна за достојно представљање бх. павиљона на  60. Бијеналу савремене умјетности у Венецији.

Од апликанта  се очекује  да  предложи концепт умјетничког пројекта представљања БиХ, сарађује  с умјетником/ицом или групом умјетника који ће представљати Босну и Херцеговину на Бијеналу те  да сарађује са Федералним министарством културе и спорта у свим фазама реализације бх. павиљона.

Апликант треба имати искуство у медијским наступима и промотивним активностима.

Охрабрују се историчари умјетности, кустоси, теоретичари умјетности, истраживачи, критичари, умјетници и други ствараоци који се до сада нису пријављивали да то учине и презентују квалитетне пројекте.

Очекује се и сарадња са Министарством цивилних послова БиХ и Савјетодавним тијелом за праћење и реализацију учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу, које је основало Вијеће Министара БиХ у складу с чланом 5. Протокола о моделу учешћа Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности, који гласи:

„С циљем успјешног учешћа Министарство цивилних послова БиХ формират ће савјетодавно тијело за праћење учешћа Босне и Херцеговине на Бијеналу у чији састав ће ући по један представник: Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, Министарства финансија и трезора Босне и Херцеговине, Министарства вањских послова Босне и Херцеговине, Федералног министарства културе и спорта и Министарства просвјете и културе Републике Српске.“

 

Апликант мора задовољавати сљедеће увјете:

  • искуство у курирању (ауторски концепт поставке изложбе) међународних умјетничких изложби (најмање 5 година),
  • познавање савремене бх. умјетничке сцене,
  • објављене писане радове у области савремене умјетности,
  • искуство у управљану сложеним пројектима, у контроли прорачуна, реализацији и извјештавању,
  • искуство у раду са признатим умјетницима/ама кроз пројекте,
  • изложбено искуство и учешће у међународним умјетничким пројектима (односи се на предложене умјетнике/ице или умјетнички колектив).

(апликант наведено треба доказати приложеним писаним доказима)

Ко се може пријавити:

Кустос или кустоски колектив, историчари умјетности, теоретичари умјетности, критичари, умјетници/е или колективи умјетника/ица и кустоса/ица, институције културе и други ствараоци са подручја Федерације БиХ.

Апликанти треба да живе и/или раде у Федерацији Босне и Херцеговине (минимално један носитељ пројекта, кустос или умјетник/ца са мјестом боравка у Федерацији Босне и Херцеговине).

Апликанти морају имати искуство излагања у БиХ и/или међународно искуство, објављене радове или освојене награде у области савремене босанскохерцеговачке умјетности.

Уколико правно лице у области културе или кустоски тим кандидира пројекат представљања Босне и Херцеговине, мора кандидирати једну особу са траженим референцама: особу која има искуство у управљану сложеним изложбеним међународним пројектима, наведен стручни и технички тим за реализацију изложбе, искуство у контроли буџета, реализацији и извјештавању.

У првој фази потребно је да подноситељ приједлога – комесар, осим достављених доказа о искуству и референцама, достави приједлог представљања и приједлог тима за реализацију са биографијом те да оквирно процијени потребни буџет за реализацију.

Приједлог пројекта у првој фази, а ради одабира Комесара изложбе, мора садржавати:

  1. биографију кустоса / биографију чланова тима (Податке о кустосу/кустоском колективу: Име/имена аутора/ица, адресу, број телефона и е-маил адресу (једног) од аутора/ице, биографије свих аутора/ица),
  2. текстуални/визуални приједлог: опис приједлога или концепт пројекта, радни назив пројекта, попис умјетника које презентира предложени пројекат и одабране радове са наведеним биографијом умјетника/це /групе умјетника с аргументима зашто приједлог и његови носитељи треба да представљају БиХ у међународном контексту 60. Венецијанског бијенала,
  3. биографије особља које ће бити ангажирано у пројекту,
  4. приједлог буџета пројекта.

Буџетом пројекта неопходно је планирати:

  • трошкове реализације изложбе: израда радова, куповина материјала, изнајмљивање опреме, адаптација павиљона за дизајн поставке, смјештај и путни трошкови неопходни за извођење пројекта, отварање изложбе (максималан боравак: нпр. 2 седмице),
  • израду штампаних материјала који ће пратити изложбу – каталог, леци, позивнице и други промотивни материјали,
  • накнаде за кустоса/ицу, умјетника/це, и остале укључене у реализацију пројекта (нпр. фотограф, дизајнер, особа на обезбјеђењу павиљона),
  • медијско представљање,
  • трошкове пријевоза (у предвиђеном буџету 2x транспорт нпр. до 1.000 кг за један копнени и један водени транспорт до и од Венеције). Спецификацију транспорта за процјену трошкова пријевоза из Босне и Херцеговине до Венеције и назад (приближна количина материјала, величина и тежина спецификација инсталације/изложбе – приближно вријеме потребно за постављање, број радника, материјал, величина и тежина (оквирно специфицирати средства за ову процјену јер у коначном буџету  може доћи до одступања),
  • осигурање изложбе (вриједност опреме, радова- полица осигурања),
  • трошкове одржавања изложбе и павиљона за раздобље: март-новембар, 2024. године,
  • остале изворе финансирања, донатори, спонзори и друго,

(нпр. Потврда кантоналног министарсва културе о финансирању кантона из којег је пројекат изабран  1/3  реализације  пројекта)

Напомена: Апликацију са прилозима нумерисати и увезати у цјелину.

Рок за пријаву: 30. 06. 2023. године

Адреса:

Федерално министарство културе и спорта

Обала Мака Диздара 2, 71000 Сарајево

„Пријава на позив за избор Комесара/Кустоса Павиљона Босне и Херцеговине

 на 60.Венецијанском бијеналу савремене умјетности  2024. године“

 (са назнаком НЕ ОТВАРАТИ)

Фаза 2.

Избор Комесара изложбе

  •   5. 7. 2023. године бит ће одабрано 5 најбољих приједлога пројекта/концепта.
  • 10. – 12. 07. 2023. године Апликанти ће бити позвани да презентирају концепт пројекта.
  • 14. 7. 2023. године Федерално министарство културе и спорта ће предложити именовање Комесара Павиљона БиХ за 60. Венецијанско бијенале савремене умјетности 2024. године.
  • Након проведене процедуре бит ће потписан Уговор о реализацији пројекта са наведеном динамиком додјеле средстава из Буџета за 2023. и 2024. годину.

 

Преузимање: Апликацијски образац