април 30, 2024

Активности Федералног министарства културе и спорта у првој години мандата нове Владе ФБиХ

Година 2023. је иза нас. Почетак маја 2023. мај 2024. сусрели су се брже него што се могло и претпоставити.

Први радни дани, први сусрети с упосленицима и прве идеје полако су почеле прелазити у кораке којима се обухваћао све већи број активности.

Уређење просторија, бојење зидова, замјена расвјете, замјена столарије, одвоз давно одбачених предмета из просторија, уређење прилаза Министарству, набавка рачунарске опреме и креирање корака за сваки наредни мјесец били су само почетак отварања нових страница приступа раду.

Успоредно с видљивим почеле су промјене и у, оку, невидљивом пољу. Колегији понедјељком, измјене бројних и креирање нових правилника, буђење Јединице за интерну ревизију, оживљавање Завода за заштиту споменика, редизајнирање wеб странице и покретање активности које су у цијелости промијениле живот Министарства само су неке од измјена које су се низале једна за другом.

Корак по корак, дјелатници су почели креирати идеје за више, боље и квалитетније. Кључ заједничког успјеха био је: тимски рад. Сви као једно.

И, промјене су се полако почеле назирати. Манифестација обиљежавања Дана европског наслијеђа кроз сусрете „Сриједом у подне“ мјесецима је нудила бројне, до тада, непознате садржаје. Културни садржаји су постајали дио свакодневнице. Цијели један мали град с преко 11.800 учесника обиљежио је 2023. године ову манифестацију.

Спортске активности су све више постајале дио агенде Сектора за спорт. Подршка свима, којима је подршка била потребна, стигла је на њихове адресе, а награђивање најбољих је коначно све спортисте окупило у згради Владе Федерације БиХ гдје су им уручене награде. Посебну радост донијеле су вијести да је изградња базена у Мостару почела са својим уобличењем.

Креирање Стратегије за младе је дало нови обрис раду овог Сектора, а комуникација и сусрети с Вијећем за младе су постали свакодневница.

Наше старине, седамдесетогодишњак нашег Завода поновно је оживио и нови број овог научног часописа је управо за свој седамдесети рођендан угледао свјетло дана.

Концерти које је организовало Министарство су почели с Вечерима хрватске пјесме, преко Вечери Хрвата Средишње Босне до музичког угођаја у Хрватском дому Херцега Стјепана Косаче у Мостару на којем су се музичари из цијеле Федерације представили својим ауторским радовима.

Наше Фондације су радиле на подршци музичарима, ликовним и сценским умјетницима, писцима, библиотекарима и дјелатницима филмске индустрије.

Годишња подршка пројектима из културе, спорта и области младих је ове године усмјерена на оснаживање подршке онима који су због непредвиђених околности страховали за реализацију жељених активности, а један сасвим нови облик подршке отворен је кроз потпору мобилности умјетника.

И коначно, транспарентност у раду је наш најбољи савезник те се забиљешке о свим активностима налазе на нашој wеб страници.

Но, како увијек може више и боље, то нам је овогодишња љествица тек само путоказ за ниво више у наредној години.

Воља и жеља су неупитне, идеје су бројне, планови дефинисани и желимо да нам 2024. година донесе прве плодове овогодишњег посијаног сјемена.

 

МАЛО СТАТИСТИКЕ У ПРОТЕКЛИХ ГОДИНУ ДАНА:

 

  • Одобрено 108 сагласности за трајни или привремени извоз умјетничких дјела и антиквитета
  • Одобрено 147 сагласности за одржавање међународних спортских такмичења на подручју ФБиХ
  • Одобрено 244 стручних мишљења Завода за заштиту споменика
  • Објављено 39 нових и ажурираних интерних аката Министарства
  • Одобрен приступ информацијама за 24 захтјева по Закону о слободи приступа информацијама
  • Организовано 10 догађаја у склопу програма обиљежавања „Дана европског наслијеђа“
  • Организована 1 панел дискусија „Мурали и графити – зидно сликарство или отпор нормама“
  • Организоване 2 пресс конференције
  • Организована 2 концерта у Сарајеву и 1 у Мостару
  • Организована 1 изложба умјетничких слика
  • Организована 1 изложба ученичких радова програма „Млади и наслијеђе“
  • 80 основних и средњих школа Федерације Босне и Херцеговине учествовало у Програму „Млади и наслијеђе“
  • 250 радова у 5 категорија пристигло на конкурс „Млади и наслијеђе“
  • На првом онлине гласању Министарства за најбоље ученичке радове, регистровано укупно 872 гласа
  • Објављена прва онлине изложба Завода за заштиту споменика на wеб страници Министарства
  • Регистровано преко 100.000 прегледа wеб странице Министарства

 

ИЗДВАЈАМО…

  • Награђивање спортиста и спортских колектива

У организацији Федералног министарства културе и спорта у првој години мандата на челу с министрицом Влаисављевић организоване су двије свечане церемоније уручивања признања, спортистима, тренерима и спортским колективима из Федерације БиХ за остварене врхунске резултате на међународним такмичењима у 2023. години.

За ову намјену из Текуће резерве у 2023. години издвојено је 1.125.000 КМ.

 

  • Стратегија за младе ФБиХ до 2027. године

На приједлог Федералног министарства културе и спорта Влада Федерације БиХ је у првој години мандата донијела Одлуку којом је покренут поступак израде Стратегије за младе ФБиХ до 2027. године.

Федерално министарство културе и спорта, носилац активности израде Стратегије, формирало је Радну групу која је израдила Стратешку платформу за коју је, у складу с Уредбом о изради стратешких докумената у Федерацији Босне и Херцеговине, покренут процес јавних консултација. Стратегија за младе је стратешка обавеза свих нивоа власти у ФБиХ. Иако је Закон о младима ФБиХ донесен 2010. године, ово је прва стратегија за младе донесена на нивоу Федерације БиХ, а њени ће приоритети бити потребе младих и системска брига о младима ФБиХ.

 

  • Приједлог Министарства: Пројекат Мјера мора” бх. представник на 60. Венецијанском бијеналу

Након што је Комисија независних експерата за одабир приједлога пројекта повјереника и институција Федерације БиХ за судјеловање БиХ на 60. Венецијанском бијеналу савремене умјетности 2024. године, донијело једногласну одлуку о најуспјешнијем кандидату – пројекту „Мјера мора“ умјетника Стјепана Скоке, Свеучилишне галерије Свеучилишта у Мостару, Федерално министарство културе и спорта је приједлог упутило Министарству цивилних послова БиХ и Вијећу министара БиХ, у формалну процедуру усвајања одлуке.

Приједлог Федералног министарства културе и спорта је усвојен, а Свеучилишна галерија у Мостару и кустос изложбе, Марин Ивановић, ће у периоду од априла до новембра 2024. године представљати Босну и Херцеговину на Венецијанском бијеналу савремене умјетности, које је, више од једног стољећа најпрестижније, најдуговјечније и међународно највидљивије мјесто глобалног сусрета умјетника, кустоса, публике, теоретичара, музеалаца и критичара савремене умјетности.