мај 9, 2024

Федерално министарство културе и спорта почело програм обиљежавања “Дана европског наслијеђа 2024.”: Клапа “Грга” из Посушја на шетници испред Министарства одушевила присутне

Наступом Клапе “Грга” из Посушја, Федерално министарство културе и спорта 8. 5. 2024. године отворило је сезону догађаја у склопу програма обиљежавања овогодишњих “Дана европског наслијеђа” те се на тај начин придружило остатку Европе у намјери да усмјери пажњу јавности на очување, бригу и заштиту културно-историјског наслијеђа.

„Путеви, везе и мреже“ одабрана је тема за 2024. годину, а овогодишњи програм који подразумијева организовање бројних догађаја до средине децембра на шетници испред Министарства, отворила је федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић обративши се гостима ријечима:

“Уистину ми је велика радост поздравити вас и ове године у име Федералног министарства културе и шпорта. Овогодишња тема Путеви, мреже, стазе заиста даје симболичку вриједност овој манифестацији.Три ријечи, а толико симболике. Мреже, има ли ишта вредније међу људима него да буду повезани, понајприје по добру. Умјетност је та која спаја… Путеви, њима путујемо да бисмо спајали и стварали везе, а везе које су створене међу људима су нешто што би требало бити нераскидиво. Ми смо ту да и ове године учинимо да мреже, путеви и везе буду нешто по ћему ћемо бити препознатљиви”, поручила је министрица Влаисављевић.

Савјетник министрице за организацију и стратешко планирање у области културе, Дамир Буноза, најавио је овогодишњи програм: “Ове године на шетници ћемо угостити и оркестре и клапе, и бројне умјетнике из цијеле БиХ. Ноте спајају људе и Федерално министарство културе и спорта ће то учинити и ове године, за почетак уз госте из Клапе Грга”, поручио је Буноза.

Клапа Грга дјелује од 2015. године у склопу Друштва „Грга“, а од оснивања на јединствен начин његује и промиче културу клапског вишегласног „а цапелла“ пјевања, али и традиционалног вишегласног пјевања уз пратњу инструменталне музике.

Представник Клапе, Марио Ландека обратио се публици на шетници: “Сретни смо што ће управо клапа Грга отворити овогодишње Дане европског наслијеђа. Бројимо шест чланова, а наредне године славимо јубиларну десетогодишњицу од оснивања. Данас смо вам донијели дашак сунца из Херцеговине, пјевајте с нама и хвала вам на добродошлици.”

Циљ обиљежавања “Дана европског наслијеђа” је афирмирсати и представити властито културно наслијеђe као важнан дио заједничке европске баштине.

Тој мисији сваке године придружује се и Федерално министарство културе и спорта, а од прошлогодишњих “Дана европског наслијеђа” то чини на потпуно другачији начин.

Наиме, у склопу десет догађаја организованих у Сарајеву и Мостару 2023. године, Министарство је угостило бројне музичаре, занатлије, умјетнике, спортисте, севдалије, културно-умјетничка друштва и хорове који су, сви на свој начин, дали допринос овој теми.