јун 8, 2024

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић састала се са шефом Антенна уреда УНЕСЦО-а у Сарајеву

Синиша Шешум, шеф Антена Уреда УНЕСЦО-а у Сарајеву посјетио је у петак, 7. јуна 2024. године Федерално министарство културе и спорта и том приликом разговарао са федералном министрицом културе и спорта, Сањом Влаисављевић о бројним заједничким предстојећим активностима у области културно-хисторијског насљеђа. На састанку је присуствовала и помоћница за културу Мирела Милићевић Шечић.

Шешум је изразио задовољство због чињенице да се у овој години окончавају активности на упису севдалинке на УНЕСЦО листу нематеријалне баштине, али и могућности за упис Вјетренице на Листу свјетске баштине.

Ове године обиљежава се 20 година од обнове Старог моста, што је по ријечима господина Шешума од важности за Босну и Херцеговине те је мишљења да је у Организацијски одбор, који је отпочео са радом прије три мјесеца,  потребно укључити све нивое државе.

Разговарано је и о предстојећој обуци о спречавању нелегалне трговине културним добрима коју организује Уред УНЕСЦО-а у Сарајеву осигуравајући 30 предавача из шире регије, а у којем ће суђеловати и представници Федералног министарства културе и спорта. Циљ је смањити процент нелегалне трговине у региону Западног Балкана, која у овом тренутку износи високих 6-8% од укупног глобалног нелегалног тржишта.

Шешум је честитао министрици Влаисављевић на транспарентној и ефикасној процедури избора овогодишњег представника Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности.

На састанку се говорило и о ажурирању Менаџмент плана за Почитељ као и активностима за упис Јеврејског гробља у Сарајеву које је највеће такве врсте у Европи те посједује специфичности због којих треба бити на Листи свјетске баштине.