април 26, 2024

Упосленици Министарства учествовали на онлине радионици у вези с усклађивањем законских одредби и пракси с Истанбулском конвенцијом

Упосленици Федералног министарства културе и спорта, Бјанка Алајбеговић и Ханадин Басарић, учествовали су 25. априла 2024. на онлине радионици у вези с усклађивањем законских одредби и пракси с Истанбулском конвенцијом. Радионица је одржана у организацији Вијећа Европе а у склопу пројекта „Борба против дигиталног и сексуалног насиља над женама у Босни и Херцеговини“.

Фокус наведеног пројекта је на усклађивању законских одредби и пракси које се тичу дигиталног и сексуалног насиља над женама у односу на члан 36. Истанбулске конвенције. Конкретно, пројекат се веже за препоруку ГРЕВИО комитета којом се ургира да бх. власти унаприједе проведбу Истанбулске конвенције, при чему је нарочито важно да се интегрише појам недостатка слободног пристанка за дјела сексуалног насиља.

Подсјећамо, Истанбулска конвенција је Конвенција Вијећа Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици од 11. 5. 2011. године и представља свеобухватан међународни споразум чији је циљ заштита жена од свих видова насиља као и промовисање суштинске једнакости жена и мушкараца. Истанбулском конвенцијом дефинисани су конкретни облици радњи сексуалне природе које се могу извршити над другом особом без њеног пристанка. Босна и Херцеговина је ратификовала Истанбулску конвенцију у новембру 2023. године.