јануар 24, 2024

Састанак с Удружењем ликовних умјетника Босне и Херцеговине у Федералном министарству културе и спорта

У Федералном министарству културе и спорта 23. 1. 2024. године одржан јесастанак с представницима Удружења  ликовних умјетника Босне и Херцеговине. Састанку су присуствовали Азра Лојо Хајро, начелница одјељења за научноистраживачки рад и Марко Франчешевић, стручни сарадник за културу. У име Министарства и министрице Сање Влаисављевић упућена је добродошлица и честитка на именовању новоизабраној предсједници УЛУБиХ-а, Алми Суљевић. Изражено је задовољство да Удружење у свом дугогодишњем раду први пут на челу има предсједницу као и опредјељење министарства да ради на развијању сваке од умјетничких дјелатности те значају разговора ради унапређења рада.

Предсједница Алма Суљевић и секретар Денис Јеина представили су програм за 2024. годину који подразумјева иновиране али и континуиране активности које ово удружење традиционално успјешно реализује без обзира на потешкоће на које наилази у свом раду. Такође су изразили задовољство на досадашњој сарадњи са Министарством у којем осјећају добродошлицу као и подршку и заинтересованост за њихов рад.

Предсједница је подсјетила на изложбе које обиљежавају значајне датуме Босне и Херцеговине,  Ревијалну изложбу ликовних умјетника, изложбу Мали формат, изложбу Цоллегиум Артистицум као и Трешњеву недјељу у Почитељу и Интернационалну ликовну колонију Почитељ која окупља умјетнике из цијелог свијета и брине о фундусу умјетничких дјела и прикупља значајан нови фонд. УЛУБИХ је једно од најстаријих струковних удружења које већ 77 година окупља умјетнике, афирмише и унапређује област ликовне умјетности у Босни Херцеговини.

Разговарано је и о унапређењу будуће сарадње и новим пројектима који у фокус стављају младе умјетнике те њихову промоцију кроз пројекат  „Салон младих“  који је такође вишеструко значајан. У фокусу разговора била је и проблематика незапослености младих као и брига и подршка за старије чланове Удружења који су својим именима и радом доприњели да ово удружење сачува дигнитет и континуитет постојања.