март 25, 2024

Састанак представника Завода за заштиту споменика са градоначелником Града Чапљине, Смиљаном Видићем и помоћницом за просторно уређење и градитељство, Иреном Бакалар Булум

У сриједу, 20. 3. 2024. године у просторијама Града Чапљине одржан је састанак представника Завода за заштиту споменика и Града Чапљине. Састанку су присуствовали начелник Града Смиљан Видић, помоћница за просторно уређење и градитељство Ирена Бакалар Булум, директор Завода за заштиту споменика Роберт Стергар и упосленица Завода, Азра Туновић.

Циљ састанка био је прикупљање информација о заштитној зони Почитеља, националног споменика Босне и Херцеговине и уједно највреднијег историјског урбаног крајолика у држави. Информације које Завод потребује односе се на функционирање Почитеља у смислу комуналних и услужних послова као и туристичких дјелатности.

Тема је била начин управљања, одговорности и постојеће стање у Почитељу, а које се односи на инфраструктуру и комуналије. Неразумјевања, неповјерење и „шумови“ у комуникацији између свих актера су евидентни. С тим у вези неопходно је подузети кораке с циљем организирања и рационализирања процеса управљања историјским градским подручјем Почитељ. Предложене су иновације у смислу стварања одрживог система који би подразумијевао наплату паркинга и организацију службе за одржавање и заштитне зоне. Предложени су начини организације туристичких посјета попут кретања туриста те других функција неопходних за љепши и угоднији боравак у Почитељу. Разговарано је о уклањану дивљих депонија из Почитеља и ближе околине као и креирању система уклањања ситног отпада посјетиоца.

На састанку је пријављена тренутна девастација која се односи на постављања челичне конструкције на самом улазу у Почитељ, о чему је обавијештена инспекција. Представници Завода за заштиту споменика су потом посјетили Почитељ.