октобар 10, 2023

Савјетница министрице Анита Влашић судјеловала на Омладинском форуму Западног Балкана у Албанији

У Тирани је 6. и 7. октобра 2023. године одржан Омладински форум Западног Балкана у организацији Регионалне канцеларија за сарадњу младих (РYЦО). Овај се Форум организира већ трећу годину на маргинама самита Берлинског процеса, а избор земље домаћина ове је године био природан, с обзиром на то да се овогодишњи самит Берлинског процеса одржава 16. октобра у главном граду Албаније, која такође предсједава Управним одбором РYЦО-а. Циљ Форума је да служи као платформа за партиципацију младих на кључном догађају који доприноси процесу ЕУ интеграција региона Западног Балкана.

Форум је окупио више од 90 учесника, укључујући младе из региона, министре, представнике институција, те различите локалне и регионалне дионике. Централни догађај Омладинског форума био је Омладински Балкан експрес – путовање возом од Елбасана до Драча, током којег су млади и доносиоци одлука у тематским вагонима дискутовати о три кључне теме Берлинске декларације: резилијентне демократије, инклузивни мир и безбједност и одрживи развој. Вожња возом одабрана је као симболична активност инфраструктурне повезаности која је циљ Берлинског процеса од самог почетка, као и потребе да се иста унаприједи кроз цијели регион Западног Балкана.

Други дан Омладинског форума Западног Балкана одржан је у Пирамиди Тиране, гђе су представници тематских група презентовали акционе планове које су о ступовима Берлинске декларације о младима дефинисали дан раније у Омладинском Балкан експресу.

Испред Федералног министарства културе и спорта на Форуму је присуствовала савјетница министрице Анита Влашић.