мај 18, 2023

Отворена изложба “Сарајевски атентат” аутора Валеријана Жује

Сања Арнаутовић, стручна савјетница за установе и удружења у области културе, просуствовала је, у име Федералног министарства културе и спорта, отварању документаристичке изложбе “Сарајевски атентат” аутора Валеријана Жује, посвећеног истраживача повијести Сарајева, културног радника и бх. лексикографа.

Изложба је, у организацији Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине и Бошњачког института – Фондација Адила Зулфикарпашића, отворена у Бошњачком институту у Сарајеву 17.5.2023. године.

Изложба о Сарајевском атентату прва је мултимедијална и цјеловита презентација чињеница о хисторијском догађају од 28. јуна 1914. године, једном од најзначајнијих догађаја града Сарајева, али и свјетске хисторије који дуже од стољећа изазива контроверзе.

С обзиром да је изложба мултимедијална, уз експонате, посјетиоци имају пригоду погледати и видео који представља материјале који се нису могли наћи на овој изложби. Организатори изложбе наводе како је број објављених књига, докторских дисертација, студија и текстова посвећених овој теми, премашио стотину хиљада.

Изложба ће бити отворена до 31. маја уз слободан улаз за све посјетитеље.