18 svibnja, 2023

Otvorena izložba “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje

Sanja Arnautović, stručna savjetnica za ustanove i udruge u oblasti kulture, nazočila je, u ime Federalnog ministarstva kulture i športa, otvaranju dokumentarističke izložbe “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje, posvećenog istraživača povijesti Sarajeva, kulturnog radnika i bh. leksikografa.

Izložba je, u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, otvorena u Bošnjačkom institutu u Sarajevu 17. svibnja 2023. godine.

Izložba o Sarajevskom atentatu prva je multimedijalna i cjelovita prezentacija činjenica o povijesnom događaju od 28. lipnja 1914. godine, jednom od najznačajnijih događaja grada Sarajeva, ali i svjetske povijesti koji duže od stoljeća izaziva kontroverze.

S obzirom na to da je izložba multimedijalna, uz eksponate, posjetitelji imaju prigodu pogledati i video koji predstavlja materijale koji se nisu mogli naći na ovoj izložbi. Organizatori izložbe navode kako je broj objavljenih knjiga, doktorskih disertacija, studija i tekstova posvećenih ovoj temi, premašio stotinu tisuća.

Izložba će biti otvorena do 31. svibnja uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.