18 Maja, 2023

Otvorena izložba “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje

Sanja Arnautović, stručna savjetnica za ustanove i udruženja u oblasti kulture, prosustvovala je, u ime Federalnog ministarstva kulture i sporta, otvaranju dokumentarističke izložbe “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje, posvećenog istraživača povijesti Sarajeva, kulturnog radnika i bh. leksikografa.

Izložba je, u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, otvorena u Bošnjačkom institutu u Sarajevu 17.5.2023. godine.

Izložba o Sarajevskom atentatu prva je multimedijalna i cjelovita prezentacija činjenica o historijskom događaju od 28. juna 1914. godine, jednom od najznačajnijih događaja grada Sarajeva, ali i svjetske historije koji duže od stoljeća izaziva kontroverze.

 

S obzirom da je izložba multimedijalna, uz eksponate, posjetioci imaju prigodu pogledati i video koji predstavlja materijale koji se nisu mogli naći na ovoj izložbi. Organizatori izložbe navode kako je broj objavljenih knjiga, doktorskih disertacija, studija i tekstova posvećenih ovoj temi, premašio stotinu hiljada.

Izložba će biti otvorena do 31. maja uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.