мај 31, 2024

Одржан округли сто „Социо-економска инклузија Рома и улога цивилног друштва у процесу преговора БиХ за чланство у Европску унију“ и промоција књиге „Од пакла до вјечности“ Дерве Сејдића

У четвртак, 30. маја 2024. године, у хотелу Холидаy, одржан је округли сто „Социо-економска инклузија Рома и улога цивилног друштва у процесу преговора БиХ за чланство у Европску унију“ у организацији Ромског информативног центра у Сарајеву „Кали Сара“, а у сарадњи с Градом Сарајево, општинама Стари Град, Центар и Ново Сарајево.

У уводном обраћању, потпредсједник удружења и оснивач хуманитарне организације „Браћа Роми“, Дерво Сејдић, подсјетио је да Удружење „Кали Сара“ дјелује успјешно већ петнаест година те као један од назјначајнијих пројеката издвојио организовање прве изложбе о страдању Рома у Другом свјетском рату.

У првом панелу ушчествовале су Џенана Голош испред Федералног министарства образовања и науке, Јасмина Бабић испред Федералног министарства рада и социјалне политике и Бјанка Алајбеговић испред Федералног министарства културе и спорта.

На другом панелу, изнијели су своје ставове представник Делегације Европске уније у БиХ Фермин Цордоба, Наида Дилић испред Дирекције за европске интеграције и Маја Грујић у име Вијећа Европе у БиХ, истакавши да су „људска права постулат Вијећа Европе, а нарочито социо-економска инкузија Рома“.

Након округлог стола, одржана је промоција књиге „Од пакла до вјечности“ Дерве Сејдића. Аутор је нагласио како се нада да ће ова књига бити „камен темељац установе за којом већ дуго вапи Сарајево – Музеја Рома Босне и Херцеговине“.