мај 29, 2024

Одржана конференција „Приступни преговори Босне и Херцеговине с Европском унијом“

У великој дворани Парламентарне скупштине 28. маја 2024. године одржана је конференција „Приступни преговори Босне и Херцеговине с Европском унијом“, у организацији Уреда предсједавајуће Вијећа министара БиХ и Дирекције за европске интеграције.

Конференцију је отворила Предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто те напоменула како је покренут процес именовања главног тима за преговарање с Европском унијом и како смо „спремни и одговорит ћемо на сваки задатак на нашем еуропском путу“.

Главна преговарачица испред Европске уније, Валентина Суперти, нагласила је да „у преговарачком тиму морају бити најпрофесионалнији и најмотивиранији људи“.

Јоханн Саттлер, шеф Делегације Европске уније у БиХ, поручио је да кад је ријеч о преговарачком процесу, „можемо пуно тога научити од колега из регије, нарочито од Сјеверне Македоније“.

На конференцији су се присутнима обратили и експерт за европске интеграције из Републике Хрватске Владимир Дробњак, Преговарачица за Сјеверну Македонију Абдиу Халили, бивши главни преговарач Црне Горе Александар Андрија Пејовић, директорица Дирекције за европске интеграције Елвира Хабота и шефица преговарачког тима Републике Србије и министрица за европске интеграције Тања Мишчевић, која је апелирала да Босна и Херцеговина „чува своје кадрове и институције“.

Конференцији је у име Федералног министарства културе и спорта присуствовала Бјанка Алајбеговић, координаторица за европске интеграције.