март 27, 2024

Обиљежавање 27. марта – Свјетског дана позоришта

На иницијативу Међународног позоришног института, већ 58 година од 1961. године, широм свијета 27. марта обиљежава се Свјетски дан позоришта,

Први пут у Хелсинкију, а затим у Бечу на деветом ИТИ конгресу, јуна 1961. године, тадашњи предсједник Арви Кивима из Финске, предложио је да се прославља Свјетски дан позоришта. Његов приједлог је прихваћен с одушевљењем.

На тај дан, позоришта у свијету, државни центри Међународног позоришног института и читава међународна позоришна заједница организује разне  позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив ИТИ-ја, увијек пише позоришна личност свјетског угледа.

Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и тв станица на свим континентима.

Ове године та част припала је норвешком драмском писцу Јуну Фосеу, који је написао поруку “Умјетност је мир”.

Поводом Међународног дана позоришта, у сриједу, 27. марта, сви љубитељи балетне умјетности моћи ће уживати у игри солиста и ансамбла балета када ће на сцени Народног позоришта Сарајево бити изведен балетни класик Посљедња ноћ; Шехерзада у кореографији и режији Весне Орлић. Чувени балет Шехерзада компоновао је Николај Римски – Корсаков, а у главним улогама наступит ће солистица Балета Народног позоришта Сарајево Тамара Љубичић и Иван Салонски. У представи учествују солисти и ансамбл Балета Народног позоришта Сарајево.