децембар 29, 2023

Након неколико мјесеци коначно усвојена одлука Федералног министарства културе и спорта о представнику Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу 2024.

Након што је Комисија за одабир приједлога пројекта комесара и институције Федерације БиХ за учешће БиХ на 60. Bенецијанском бијеналу савремене умјетности 2024. године, сачињено од независних експерата, у јулу ове године донијело једногласну одлуку о најуспјешнијем кандидату – пројекту „Мјера мора“ умјетника Стјепана Скоке Свеучилишне галерије Свеучилишта у Мостару, Федерално министарство културе и спорта је приједлог упутило Mинистарству цивилних послова БиХ у формалну процедуру усвајања одлуке. Своју је одлуку о најбољем кандидату и уједно представнику БиХ Федерално министарство културе и спорта одмах објавило на интернет страници и медијима чиме је избор био и легитимиран.

Протоколом о моделу учествовања Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу савремене умјетности и Венецијанском бијеналу архитектуре недвојбено је утврђено да ентитети бирају кандидате. Ове године тај је задатак имала Федерација БиХ. И коначно, по први пута је Свеучилишна галерија у Мостару добила част да представља Босну и Херцеговину у Венецији.

Мјесецима је трајала процедура верификације легитимно изабраног представника, шпекулирало се о више кандидата, но 28. децембра 2023. године, након ко зна којега разматрања ове одлуке, усвојен је приједлог Федералног министарства културе и спорта чиме је коначно овај избор добио једини могући епилог.

Свеучилишној галерији и кустосу изложбе Марину Ивановићу желимо успјешне припреме и још успјешније излагање у Венецији!