јул 8, 2024

Министрица Сања Влаисављевић отворила 6. Етно фестивал Мој Иване у Купресу

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић назочила је и свечано отворила у суботу, 6. 7. 2024. године 6. Етно фестивал Мој Иване – Купрес 2024. Фестивал је дио овоседмичних дешавања у Купресу посвећених чувању традиције и обичаја купрешког краја, а које се одржавају у оквиру манифестације Стрљаница Дани косидбе на Купресу.

У великој дворани Хрватског дома Купрес представило се осам група из Босне и Херцеговине: ЖВС “Иванчице“ из Купреса, КУД “Рудине“ Жупа Видоши из Ливна, ХКУД “Родоч“ из Мостара, КУД “Стари храст 2000“ из Новог Травника те из Републике Хрватске: Женска клапа “Скрадинке“ из Скрадина, КУД “Леополд“ из Осијека, КУД “Салона“ из Солина и КУУ “Новае“ из Руновића.

 Поред фестивала традицијских пјесама, одржана је изложба фотографија косаца и купелица, дјечија радионица, сајам рукотворина те други садржаји који ће се окончати витешким такмичењем косаца, стољетном традицијом купрешког краја, која је уписана на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства.