8 Jula, 2024

Ministrica Sanja Vlaisavljević otvorila 6. Etno festival Moj Ivane u Kupresu

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević nazočila je i svečano otvorila u subotu, 6. 7. 2024. godine 6. Etno festival Moj Ivane – Kupres 2024. Festival je dio ovosedmičnih dešavanja u Kupresu posvećenih čuvanju tradicije i običaja kupreškog kraja, a koje se održavaju u okviru manifestacije Strljanica Dani kosidbe na Kupresu.

U velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres predstavilo se osam grupa iz Bosne i Hercegovine: ŽVS ”Ivančice” iz Kupresa, KUD ”Rudine” Župa Vidoši iz Livna, HKUD ”Rodoč” iz Mostara, KUD ”Stari hrast 2000” iz Novog Travnika te iz Republike Hrvatske: Ženska klapa ”Skradinke” iz Skradina, KUD ”Leopold” iz Osijeka, KUD ”Salona” iz Solina i KUU ”Novae” iz Runovića.

 Pored festivala tradicijskih pjesama, održana je izložba fotografija kosaca i kupelica, dječija radionica, sajam rukotvorina te drugi sadržaji koji će se okončati viteškim takmičenjem kosaca, stoljetnom tradicijom kupreškog kraja, koja je upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.