јануар 16, 2024

Министрица Сања Влаисављевић и истакнути спортиста Амел Мекић о рјешавању статуса заслужних спортиста БиХ

У Федералном министарствy културе и спорта 15. 1. 2024. године организован је сасастанк министрице Сање Влаисављевић и истакнутог босанскохерцеговачког спортисте, бившег сениорског јудо првака Европе, вишеструког освајача медаља на европској и свјетској сцени, Амела Мекића.

Тема састанка била је рјешавање статуса заслужних спортиста у Федерацији БиХ, а с тим циљем већ је поднесен Нацрт закона о доживотној мјесечној накнади заслужним спортистима у Федерацији БиХ.

Нацрт закона је усвојен у Представничкоm дому Парламента Федерације БиХ, али нажалост, у Дому народа Федерације БиХ још увијек није, што је, како је на састанку истакла министрица Влаисављевић, неопходно учинити што прије како би изврсни спортисти који су постигли врхунске резултате, те презентовали Босну и Херцеговини на најбољи начин, за то добили адекватну награду. Рјешавање њиховог статуса, нагласила је министрица Влаисављевић, била би мотивација и младим, перспективним спортистима за постизање врхунских резултата.

Амел Мекић један је од спортиста који је, кроз дугогодишњу спортску каријеру остварио сјајне успјехе. Мекић је нагласио важност рјешавања статуса заслужних спортиста у БиХ, на начин како је то регулисано и у бројним европским земљама. Нажалост, поједини спортисти, који су у спортском смислу задужили Босну и Херцеговину у прошлости, расплет ове приче нису дочекали.

Подсјећамо, министрица Влаисављевић раније је, с истим циљем, организовала састанак с представницима Координационог тијела Заслужних спортиста Босне и Херцеговине.