мај 14, 2024

Иницијатива за ревитализацију Почитеља: Специјални представник Европске уније у БиХ, Јоханн Саттлер, на трећем радном састанку у Федералном министарству културе и спорта

Након покретања иницијативе за ревитализацију Почитеља у децембру 2023. године и одржана два састанка најодговорнијих институција и особа, у складу са прописаним надлежностима дјеловања у простору националних споменика Босне и Херцеговине, Федерално министарство културе и спорта подузело је активности снимања и израде ситуационе анализе „Повијесног градског подручја Почитељ“.

Тим поводом, у Федералном министарству културе и спорта 13. 5. 2024. године организован је трећи састанак федералне министрице културе и спорта Сање Влаисављевић и директора Завода за заштиту споменика Роберта Стергара са специјалним представником Европске уније у БиХ, његовом екселенцијом Јоханном Саттлером, те члановима Делегације Петром Краљевићем, Сањом Станојевић, Карелом Лизеротом и Елмом Прцић.

На састанку су учествовали и представник Европске Инвестицијске Банке Јосип Полић, помоћница градоначелника Чапљине Ирена Бакалар Булум, секретарка Федералног министарства околиша и туризма Сабина Шахман Салихбеговић и савјетник министра у Федералном министарству просторног уређења Горан Лулић.

На почетку састанка, министрица Влаисављевић још једном је пожељела добродошлицу гостима у Федерално министарство културе и спорта те се осврнула на, до сада, реализоване активности, у складу са закључцима с претходног радног састанка.

Присутнима се  потом обратио амбасадор Саттлер, који је захвалио Министарству на челу с министрицом Влаисављевић на истрајности и снази у процесу реализације утврђених циљева иницијативе за ревитализацију Почитеља, те до сада подузетим конкретним активностима. Приликом уводне ријечи указао је на важност провођења пројекта илуминације Гавран капетанове куле и спортског игралишта у Почитељу, као првих активности које Делегација Европске уније у БиХ планира подржати. Амбасадор Саттлер је информисао присутне и о припреми културног догађа који ће ускоро бити организован у Почитељу чиме ће бити озваничен почетак овог пројекта.

Директор Завода за заштиту споменика, Роберт Стергар, назочнима је презентовао Анализу постојећег стања Повијесног градског подручја Почитељ. Према доступној документацији и увидом у функционисање Почитеља, констатовано је да не постоји Стратегија планирања туристичке понуде града Почитеља с постављеним и дефинисаним краткорочним и дугорочним стратешким циљевима, План управљања заштићеном Повијесним градским подручјем, нити се управља градском језгром Почитеља. Стергар је такођер истакао како не постоји организовано дјеловање нити у једном сегменту функционисања заштићене историјске језгре.

Према мишљењу Завода, истакао је Стергар, потребно је осигурати сигурност посјетилаца у смислу стабилности свих зиданих структура и објеката због којих Почитељ и јесте тако вриједан. Потребни су стратешки приступ ревитализацији и конзерваторско – рестаураторски пројекти обнове у којима ће се дефинисати намјена и програмска активност јавних објеката с дефинисаним управљачким тијелом које ће се бринути о текућем одржавању и очувању цјелине.

У дискусији која се водила приликом састанка, закључено је да неке од дефинисаних активности треба извршити у најкраћем временском периоду те су утврђени рокови за њихову реализацију. Договорено је да ће се сљедећи састанак бити организован након реализације договорених активности.