мај 31, 2024

Златна олимпијка, Една Шуњић почиње радити у Федералном министарству културе и спорта: По први пут у историји ФБиХ особа с инвалидитетом добила радно мјесто у једном министарству, поручио је директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом, Ахмед Баљић

Федералном министарству културе и спорта додијељена су средства за запошљавање особе с инвалидитетом темељем Јавног позива за додјелу новчаног стимуланса за запошљавање особа са инвалидитетом у 2024. години, а које додјељује Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом. Стога ће се колективу Федералног министарство културе и спорта ускоро придружити и Една Шуњић, златна олимпијка, чланица Вијећа спортиста Европске специјалне олимпијаде. 

Тим поводом, данас су уговор потписали федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић и директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом, Ахмед Баљић.

“Ово је први пут у историји ФБиХ, одговорно тврдим, да је једно министарство показало иницијативу и жељу за запошљавање особе с инвалидитетом! Заиста је ријеч о преседану и исказујем поштовање и захвалност министрици Влаисављевић и Федералном министарству културе и спорта што су препознали важност инклузије особа с инвалидитетом у радно окружје, јер сви о томе говоре много, а у пракси се не ради скоро ништа”, поручио је директор Баљић.

Министрица Влаисављевић није крила задовољство што ће спорташица Една, која је недавно посјетила Министарство и говорила о својим бројним хобијима, али и жељи да ради и доприноси, постати дио колектива Федералног министарство културе и спорта.

“Една тренира столни тенис, пливање и скијање, а својим позитивним духом, упорношћу и борбеношћу пркоси бројним изазовима на које особе с Доwн синдромом свакодневно наилазе. Сретни смо што ће ова борбена дјевојка постати дио нашег колектива и потрудит ћемо се да јој радну свакодневницу учинимо пријатном и лијепом. Желим вјеровати да ће Федерално министарство културе и спорта бити примјер и другим институцијама те да ће и оне искористи могућност коју имају, и особама с инвалидитетом пружити могућност да се осјећају поштованим и равноправним члановима друштва јер то је најмање што за њих можемо учинити”, закључила је министрица Влаисављевић.

Министрица је додала да не жели плаћати порез него охрабрити све друге да омогуће једнакоправан живот у заједници и право на рад особама с инвалидитетом.