23 siječnja, 2024

Uručena priznanja športašima, trenerima i športskim kolektivima za ostvarene vrhunske športske rezultate u 2023. godini

Danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i športa, uručena priznanja športašima, trenerima i športskim kolektivima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima u 2023. godini.

Plakete, uz novčane nagrade, danas je dobilo 35 športaša, 14 trenera/selektora i jedan kolektiv.

Riječ je o drugom ciklusu dodjele nagrada u ukupnom iznosu od 401.750 KM iz Federalnog proračuna za 2023. godinu i to za postignute rezultate od kolovoza do sredine prosinca prošle godine.

Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević, istakla je da je veoma sretna što je u 2023. godini udvostručen iznos nagrada za najbolje športaše BiH.

–  Mi ispunjavamo ono što je naša obaveza i s ponosom mogu reći da je u 2023. godini uduplan iznos koji se odnosi na dodijeljene nagrade najboljim športašima. U 2022. godini on je iznosio 650.000 maraka, a u 2023. godini 1.125.000 maraka. Slijedi ulaganje u šport koliko god je to moguće i na različite načine, a vrata našeg Ministarstva, što mogu posvjedočiti i brojni od vas ovdje prisutnih, uvijek su otvorena za športaše, jer mi smo tu zbog njih  – kazala je ministrica Vlaisavljević.

Obraćajući se prisutnima, zamjenik premijera Federacije BiH, Vojin Mijatović, kazao je da je ponosan na sve ono što je aktualni saziv Vlade FBiH u prošloj godini uradio za šport.

–  U prošloj godini smo uložili u sportske terene, sportska društva i veoma sam ponosan na to, ali i na ono što planiramo uraditi u 2024. godini. Bio sam s premijerom koji je dao nalog da se konačno pripremi i stavi u procedure zakon o penzijama zaslužnim sportistima. Jedna smo od rijetkih zemalja koja to nema, a imamo mnogo zaslužnih sportista i trebamo ih nagraditi za sve ono što rade za ovu zemlju. Moje iskrene čestitke svim ovim sjajnim ljudima koji u, ne baš sjajnim uslovima, postižu sjajne rezulatate. Ovo je samo mali stimulans kroz ove nagrade kojim Vlada Federacije podržava njihov rad. Nadam se da ćemo i budžetom kroz 2024. godinu i svaku sljedeću, dizati tu ljestvicu kako bi uslovi za naše zaslužne sportiste i za sve koji se bave sportom, a prezentuju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim takmičenjima i unutar BiH, nagradili za sve ono što rade. Još jednom hvala i čestitam svim koji će danas dobiti nagradu – kazao je Mijatović.

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, Ifet Mahmutović, naglasio je da je najveća nagrada bh. športašima donošenje zakona o penzijama zaslužnim športašima.

– Boli me duša kada vidim da bivša reprezentativka Jugoslavije Vesna Bajkuša nema ni socijalno ni zdravstveno i nema nikakva primanja. Zbog toga hvala svima na ovoj inicijativi. Trebamo ulagati u sport i imat ćemo mnogo više nagrada – izjavio je Mahmutović.

Nagradu je dobio i član Plivačkog kluba “Spid” iz Sarajeva, Ismail Barlov, koji je u prošloj godini osvojio nekoliko medalja i prvi je bh. paraolimpijac koji je ostvario “A” normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu ove godine.

– Zahvalio bih svojim roditeljima, klupskim kolegama, svim trenerima, ali i ministrici Vlaisavljević na predivnom iznenađenju i dočeku po povratku iz Egipta. Nadam se da će država BiH nastaviti podržavati paraolimpijski sport – kazao je Barlov.

-Želim se zahvaliti Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Vladi Federacije BiH što  nagrađuju nas sportiste i ulažu u nas, jer je to neophodno. Mi našu domovinu predstavljamo na međunarodnim takmičenjima u najljepšem svjetlu, poručila je Sara Pidro iz Taekwondo kluba “Bugojno”, koja je osvojila srebrnu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu u Estoniji 2023. godine.

Nagrade su dobili članica Taekwondo kluba “Bugojno” Sara Pidro i trener Hamza Malbašić, članica Taekwondo kluba “Akademija” Tešanj Nedina Mehmedović i trener Elvin Mehmedović, plivačica Lana Pudar i trener Damir Đedović, Ismail Barlov i trener Amel Kapo, članovi Taekwondo kluba Novi Grad Benjamin i Nedžad Husić i trener Haris Husić, Atletski klub “Sarajevo, Savez sjedeće odbojke BiH, dizačica tegova Azra Alatović i trener Haris Durak, dizač tegova Faris Durak, atletičarka Danijela Kuna, atletičar Emir Hastor, parastreljač Ervin Bejdić i trener Zijad Kamarić.

Također, nagrade su dobili taekwondoist Ahmed Dizdar, bodybuilderka Ivana Vučković, bokserka Emina Brkić, bokser Dylan Rajić i trener Almedin Fetahović, bokser Tarik Kunovac i trener Nijaz Kunovac i članica Taekwondo kluba “Sarajevo” Ada Avdagić i trener Ibrahim Kolja.

U zabavnom dijelu programu nastupili su članovi Plesnog kluba Aster, Vedran Marčeta i Valentina Vavra.

Odluku o dodjeli nagrada za vrhunske športske rezultate na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjelu nagrada športašima, trenerima i športskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske športske rezultate na međunarodnim natjecanjima, Vlada Federacije BiH je donijela 21. rujna 2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa.