мај 18, 2023

18. мај – Међународни дан музеја

Најосновна задаћа сваког музеја мора бити заштита дјела од културног значаја која су му повјерена на бригу ради едукације и задовољства будућих генерација – Мартин Филлер

Међународни дан музеја, 18. мај, обиљежава се од 1977. године на препоруку Међународог савјета за музеје (ИЦОМ). На овај дан, јавности се настоје презентирати достигнућа из претходног раздобља, те афирмисати музеји и њихове вриједности.

Међународни дан и Европска ноћ музеја су највеће музејске манифестације које се у Босни и Херцеговини обиљежавају од 2006. године.

Ове године, Међународни дан музеја симболично ће бити отворен у Олимпијском музеју Сарајево, у четвртак 18. маја у 12.00 сати, изложбом Музеја Херцеговине из Требиња под називом „Невесињска олимпијада“.

Међународни дан и Европска ноћ музеја у Босни и Херцеговини обиљежавају се у координацији музеја у БиХ и ИЦОМ-а који даје препоруке и смјернице за одржавање ових манифестација.

Укључивањем у програм обиљежавања Међународног дана музеја, скреће се позорност на музејске институције у Босни и Херцеговини, њихову важност и њихов допринос оплемењивању друштвеног и културног живота. Овим поводом музеји у Босни и Херцеговини ће посјетитељима, сукладно својим програмима, понудити бесплатне улазе.

Овогодишња тема Међународнога Дана музеја захтјева и међусекторски приступ – сарадњу с невладиним удругама које су активне у борби против сиромаштва, слабе здравствене заштите и социјалне искључености, те се залажу за очување околиша и биоразноликости с циљем стварања увјета за будућност у којој ће људи живјети и стварати у хармонији с природом.

Овогодишња тема манифестације и Међународног дана музеја је Музеји, одрживост и добробит, а нагласак је на три циља савременог живота које су садржане у Циљевима одрживог развоја УН-а:

Циљ 3 – Глобално здравље и добробит: Осигурати здрав живот и промовирати добробит за све, у свим добима, посебно у погледу менталног здравља и социјалне изолираности;

Циљ 13 – Климатске акције: Подузети хитне мјере у борби против климатских промјена и њихових утјецаја;

Циљ 15 – Живот на копну: Заштитити, обновити и промовисати кориштење копнених екосистема.