18 Maja, 2023

18. maj – Međunarodni dan muzeja

Najosnovna zadaća svakog muzeja mora biti zaštita djela od kulturnog značaja koja su mu povjerena na brigu radi edukacije i zadovoljstva budućih generacija – Martin Filler

Međunarodni dan muzeja, 18. maj, obilježava se od 1977. godine na preporuku Međunarodog savjeta za muzeje (ICOM). Na ovaj dan, javnosti se nastoje prezentirati dostignuća iz prethodnog razdoblja, te afirmisati muzeji i njihove vrijednosti.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja su najveće muzejske manifestacije koje se u Bosni i Hercegovini obilježavaju od 2006. godine.

Ove godine, Međunarodni dan muzeja simbolično će biti otvoren u Olimpijskom muzeju Sarajevo, u četvrtak 18. maja u 12.00 sati, izložbom Muzeja Hercegovine iz Trebinja pod nazivom “Nevesinjska olimpijada”.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Bosni i Hercegovini obilježavaju se u koordinaciji muzeja u BiH i ICOM-a koji daje preporuke i smjernice za održavanje ovih manifestacija.

Uključivanjem u program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, skreće se pozornost na muzejske institucije u Bosni i Hercegovini, njihovu važnost i njihov doprinos oplemenjivanju društvenog i kulturnog života. Ovim povodom muzeji u Bosni i Hercegovini će posjetiteljima, sukladno svojim programima, ponuditi besplatne ulaze.

Ovogodišnja tema Međunarodnoga Dana muzeja zahtjeva i međusektorski pristup – saradnju s nevladinim udrugama koje su aktivne u borbi protiv siromaštva, slabe zdravstvene zaštite i socijalne isključenosti, te se zalažu za očuvanje okoliša i bioraznolikosti s ciljem stvaranja uvjeta za budućnost u kojoj će ljudi živjeti i stvarati u harmoniji s prirodom.

Ovogodišnja tema manifestacije i Međunarodnog dana muzeja je Muzeji, održivost i dobrobit, a naglasak je na tri cilja savremenog života koje su sadržane u Ciljevima održivog razvoja UN-a:

Cilj 3 – Globalno zdravlje i dobrobit: Osigurati zdrav život i promovirati dobrobit za sve, u svim dobima, posebno u pogledu mentalnog zdravlja i socijalne izoliranosti;

Cilj 13 – Klimatske akcije: Poduzeti hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih utjecaja;

Cilj 15 – Život na kopnu: Zaštititi, obnoviti i promovisati korištenje kopnenih ekosistema.