април 29, 2024

Потписан Споразум о стручној и научној сарадњи у области археологије, конзервације и заштите споменика између Федералног министарства културе и спорта и Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару

У Федералном министарству културе и спорта 29. 4. 2024. године уприличено је потписивање Споразума о стручној и научној сарадњи у области археологије, конзервације и заштите споменика између Федералног министарства културе и спорта и Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару. Уговоре су у име Министарства потписали федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић и Роберт Стергар, директор Завода за заштиту споменика који ће у име Министарства организовати и обављати уговорене активности. У име Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару, Споразум је потписао декан Дражен Барбарић.

Споразум Федералног министарства културе и спорта и Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару има циљ јачање будуће сарадње и развијање стручних искустава, а допринијет ће јачању струке и компетенција корисника (студената, прије свих) и организовању заједничких активности.

Прије чина потписивања Споразума присутне госте поздравила је министрица Сања Влаисављевић истакавши основну мисију сарадње Министарства и Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару: „Свједоци смо да наши студенти врло често добро науче теорију, али када дође до оног практичног аспекта, ту имамо мали проблем. Е управо нам је циљ оснажити студенте, прије свега омогућити им да кроз практичан рад са нашим колегама који обилазе Босну и Херцеговину стекну своја прва искуства, знања и узму мало заната у своје руке. Желим вјеровати да ћемо већ до краја ове наставне године имати први сусрет са студентима како би се упознали с нашим сјајним тимом, махом архитеката, али и археолога и ликовњака из нашег Завода. Интенција је Министарство отворити у једном свјетлу у којем оно више неће бити нека бирократско-административна затворена институција него простор и мјесто сусрета свих оних на које се Министарство односи“.

Декан Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару, Дражен Барбарић истакао је да се изнимно радује имплементацији Споразума: „Филозофски факултет Свеучилишта у Мостару има политику да не потписује споразуме који остају мртво слово на папиру. Овом приликом желим се захвалити директору Завода за заштиту споменика и министрици Влаисављевић што су препознали нас као партнере. Једно од стратешких опредјељења цијелог Свеучилишта у Мостару и Филозофског факултета такођер је да се отварамо, како друштвеној заједници тако и господарским субјектима, односно оним дионицима који компетенције које ми, увјетно речено, избацујемо на тржиште рада уграђују у властите активности и институције. Фокус овог Споразума је на студентима и студентској пракси. У овом тренутку понајвише на студентима археологије.“

Директор Завода за заштиту споменика, Роберт Стергар, вјерује да ће ова сарадња бити трајна: „Завод за заштиту споменика је дуго био затворен. Жеља нам је да то промиијенимо и да се институција повеже са стручном заједницом у сваком смислу. Заводу за заштиту споменика посебно је битно да млади људи схвате значај наслијеђа у цјелини и да тај значај артикулишу у својим заједницмама. Наслијеђе је специфична област и тежимо да трагови наше прошлости буду евидентирани и презентовани, да заједница зна одакле смо кренули, како би знала гдје требамо ићи. Сигуран сам да ће ова сарадња бити изузетно успјешна и сигуран сам да неће стати само на археологији“ поручио је Стергар.

Сарадња Министарства и Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару ће се проводити путем сљедећих главних активности:

  • организације студентских радионица и студентске праксе
  • омогућавања студентске праксе
  • промовисања вриједности науке и струке
  • организације заједничких научних симпозија, скупова и радионица
  • узајамне помоћи
  • консултантских послова из домене заштите споменика
  • дебата, предавања и семинара из области за које су потписници заинтересовани
  • међуинституционалне посјете
  • изложбе резултата сарадње
  • публицирања резултата сарадње
  • других, накнадно дефинисаних подручја сарадње.