29 travnja, 2024

Potpisan Sporazum o stručnoj i znanstvenoj suradnji u oblasti arheologije, konzervacije i zaštite spomenika između Federalnog ministarstva kulture i športa i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

U Federalnom ministarstvu kulture i športa 29. 4. 2024. godine upriličeno je potpisivanje Sporazuma o stručnoj i znanstvenoj suradnji u oblasti arheologije, konzervacije i zaštite spomenika između Federalnog ministarstva kulture i športa i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ugovore su u ime Ministarstva potpisali federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević i Robert Stergar, direktor Zavoda za zaštitu spomenika koji će u ime Ministarstva organizirati i obavljati ugovorene aktivnosti. U ime Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Sporazum je potpisao dekan Dražen Barbarić.

Sporazum Federalnog ministarstva kulture i športa i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ima cilj jačanje buduće suradnje i razvijanje stručnih iskustava, a doprinijet će jačanju struke i kompetencija korisnika (studenata, prije svih) i organiziranju zajedničkih aktivnosti.

Prije čina potpisivanja Sporazuma prisutne goste pozdravila je ministrica Sanja Vlaisavljević istakavši osnovnu misiju suradnje Ministarstva i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru: „Svjedoci smo da naši studenti vrlo često dobro nauče teoriju, ali kada dođe do onog praktičnog aspekta, tu imamo mali problem. E upravo nam je cilj osnažiti studente, prije svega omogućiti im da kroz praktičan rad s našim kolegama koji obilaze Bosnu i Hercegovinu steknu svoja prva iskustva, znanja i uzmu malo zanata u svoje ruke. Želim vjerovati da ćemo već do kraja ove nastavne godine imati prvi susret sa studentima kako bi se upoznali s našim sjajnim timom, mahom arhitekata, ali i arheologa i likovnjaka iz našeg Zavoda. Intencija je Ministarstvo otvoriti u jednom svjetlu u kojem ono više neće biti neka birokratsko-administrativna zatvorena institucija nego prostor i mjesto susreta svih onih na koje se Ministarstvo odnosi“.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Dražen Barbarić, istakao je da se iznimno raduje implementaciji Sporazuma: „Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru ima politiku da ne potpisuje sporazume koji ostaju mrtvo slovo na papiru. Ovom prilikom želim se zahvaliti direktoru Zavoda za zaštitu spomenika i ministrici Vlaisavljević što su prepoznali nas kao partnere. Jedno od strateških opredjeljenja cijelog Sveučilišta u Mostaru, i Filozofskog fakulteta također je da se otvaramo, kako društvenoj zajednici tako i gospodarskim subjektima, odnosno onim dionicima koji kompetencije koje mi, uvjetno rečeno, izbacujemo na tržište rada, ugrađuju u vlastite aktivnosti i institucije. Fokus ovog Sporazuma je na studentima i studentskoj praksi. U ovom trenutku ponajviše na studentima arheologije“.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar, vjeruje da će ova suradnja biti trajna: „Zavod za zaštitu spomenika je dugo bio zatvoren. Želja nam je da to promiijenimo i da se institucija poveže sa stručnom zajednicom u svakom smislu. Zavodu za zaštitu spomenika posebno je bitno da mladi ljudi shvate značaj naslijeđa u cjelini i da taj značaj artikulišu u svojim zajednicama. Naslijeđe je specifična oblast i težimo da tragovi naše prošlosti budu evidentirani i prezentovani, da zajednica zna odakle smo krenuli, kako bi znala gdje trebamo ići. Siguran sam da će ova suradnja biti izuzetno uspješna i siguran sam da neće stati samo na arheologiji“ poručio je Stergar.

Saradnja Ministarstva i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru će se provoditi putem sljedećih glavnih aktivnosti:

 • organiziranja studenstkih radionica i studentske prakse
 • omogućavanja studentske prakse
 • promicanja vrijednosti znanosti i struke
 • organizacije zajedničkih znanstvenih simpozija, skupova i radionica
 • uzajamne pomoći
 • konzultantskih poslova iz domene zaštite spomenika
 • debata, predavanja i seminara iz oblasti za koje su potpisnici zainteresirani
 • međuinstitucionalne posjete
 • izložbe rezultata suradnje
 • publiciranja rezultata suradnje
 • drugih, naknadno definiranih područja suradnje.