октобар 15, 2024

Завод за заштиту споменика: Смјернице за конзерваторско – рестаураторске радове на ванској столарији Музеја Јевреја Босне и Херцеговине и текуће одржавање

На основу захтјева гђе. Кучук – Соргуч, Завод за заштиту споменика је извршио увид у постојеће стање и дао смјернице за конзерваторско-рестаураторске радове на вањској столарији / прозорима на објекту Музеја Јевреја у Сарајеву.

„Хисторијска грађевина – Стари јеврејски храм (Ил Кал Гранди – Велики храм, или Ил Кал Вјежу – Стари храм или Стара синагога) у Сарајеву“ национални споменик Босне и Херцеговине (Одлука бр. 06-6-977/03-3, 7. 10. 2003.)

У предметној Одлуци Повјеренство је, с циљем трајне заштите националног споменика, дефинирало мјере заштите којима су дозвољени истраживачки и конзерваторско-рестаураторски радови:„На објекту и дворишту објекта допуштено је извођење радова који се односе на конзервацију, рестаурацију и адаптацију, при чему је обавезно задржати и реконструирати изворни облик објекта и све његове елементе на основи којих је читљива изворна намјена објекта, изворни облик и намјена објекта и њихове промјене морају бити презентиране на одговарајући начин у склопу цјелине“.

Визуалним прегледом вањске столарије/прозора, утврђено је да је столарија у релативно добром стању. Садашње стање вањске столарије/прозора је с различитим ступњем оштећења или недостатака у виду оштећења појединих елемената прозора, недостатка ручке за отварање, сломљеног стакла, недостатка фуге у камену око прозора и слично. Приступна секвенца/парковско уређење на западној страни Музеја је у неодржаваном стању с отпадом различите врсте, неодржаваним поплочањем, урбаним мобилијаром и хортикултуром.

Сјеверни улаз се користи као службени улаз дјелатника, а простор између сјеверне стране објеката и улице Маршала Тита се користи као паркинг дјелатника. Приступни степеник, постојећег главног улаза у двориште, од камена облутка је дјеломично оштећен па је на једном дијелу бетонска подлога а на једном облутак што представља опасност за посјетитеље. Постојећа сва улазна врата потребно је очистити од нечистоћа и трака за лијепљење стандардим методама чишћења те након тога извршити процјену да ли је потребна конзерваторско –  рестаураторска интервенција. Калдрма од облутка у дворишту објекта је дјеломично оштећена, углавном због испадања спојница, те је потребно спровести конзерваторско – рестаураторске радове. Постојећа билетарница, гријани простор у којем су смјештени дјелатници (три особе) представља неадекватно рјешење што се тиче и функција смјештених у простор од цца 4м² као и увјета рада упосленика. Постојећи тоалет који користе и дјелатници и посјетиоци није адекватно опремљен.

На западном, каменом зиду унутрашњости приземља објекта је евидентирана влага. Накнадно утврђено да верикални олук на западном зиду је спуштен у ригол од каменог облутка у којем је отпад и земља. Вањска и унутрашња врата вјетробрана су сувремена те захтјевају чишћење конзервацију. Простор десно од улаза се користи као импровизирана ВР соба и остава различитог музејског материјала. На првом и другом кату, ограда галеријског простора није према архитеконским стандардима и представља опасност за посјетитеље. Простор другог ката је немогуће израчити те је боравак неугодан и отежан. Завод је након увида у постојеће стање издао упуте и смјернице за конзерваторско рестаураторске радове на вањској столарији / прозорима и демирима, постављање комарника у предпростору другог ката како би се осигурала озрака. Сугерисани су и санација сјеверног улаза, приступног степеника и постојећег главног улаза у двориште ои кладрме. Улазна врата потребно је очистити од нечистоћа и трака за лијепљење стандардим методама чишћења те након тога извршити процјену да ли је потребна конзерваторско –  рестаураторска интервенција.

Завод је сугерисао на који начин је могуће адаптирати улазни простор како би се адекватно ријешио радни простор билетарнице и сувенирнице. Из аспекта сигурности посјетилаца сугерисано је допројектовање ограде на галеријама како би се задовољили архитектонски стандарди и осигурало сигурно кретање посјетилаца.