јул 24, 2024

Дани европског наслијеђа 2024: Изложба плаката “Градитељско наслијеђе Босне и Херцеговине богатство – разарање – обнова” из архива Завода за заштиту споменика представљена на Шетници културе

На Шетници културе испред Федералног министарства културе и спорта данас је презентован дио Изложбе плаката Завода за заштиту споменика “Градитељско наслијеђе Босне и Херцеговине – богатство – разарање – обнова”, у знак сјећања на разарање културног наслијеђа за вријеме ратних догађања.

Аутори Изложбе су садашњи и бивши упоселници Завода за заштиту споменика, које дјелује у саставу Министарства. Циљ Изложбе настале 1997. године је био евидентирати и приказати девастацију бројних националних споменика који су данас, скоро три деценије послије, обновљени. У обнови су учествовали управо стручњаци Завода за заштиту споменика.

“Ево нас на још једној Шетници. Драго ми је да данас имамо нешто мало другачију презентацију од оних уобичајених, али уз ову сјајну поставку нашег Завода за заштиту споменика, увјерена сам да ћете имати што видјети…” поручила је на самом почетку министрица Сања Влаисављевић пожеливши добродошлицу гостима испред Министарства.

О Изложби је говорила начелница Одјела за научно-истраживачки рад Завода, Азра Лојо Хајро, истакавши да је данас представљен само мали дио Изложбе која је први пут презентована на манифестацији Дани европског наслијеђа 1997. године: “На Шетници представљамо само мали дио изложбе из архива Завода како бисмо скренули пажњу на богатство културног наслијеђа, његову девастацију и период обнове од 30 година. Желимо се прикључити и лијепом датуму, обиљежавању 20. годишњице од обнове Старог моста те је дио Изложбе посвећен Мостару. Ту су и други босанскохерцеговачки градови, попут Бихаћа, Почитеља, Житомислића, Фојнице…” нагласила је Лојо Хајро те позвала све да погледају изложбу која свједочи о тешком раздобљу.

С обзиром да наслијеђе није само материјално и градитељско, него га чини и нематеријално наслијеђе, његовање традиције и обичаја, у то име, данас испред Министарства послуживана су кафа и традиционале сластице које су од давнина посебан гушт и својеврстан начина спајања људи, путева, веза и мрежа, што је и овогодишња тема Дана европског наслијеђа.