октобар 3, 2024

Дани европског наслијеђа 2024: Гости на Шетници уживали у изведбама чланова Рударске глазбе Какањ и Плесног клуба Астер из Сарајева

У склопу традиционалне манифестације “Дани европског наслијеђа 2024” Федералног министарства културе и спорта, на Шетници културе уприличен је концерт Рударске глазбе Какањ, а наступили су и двоструки свјетски прваци Валентина Вавра и Ведран Марчета из Плесног клуба “Астер” из Сарајева, те младе, талентиране чланице клуба Етна, Софија, Луна и Надина.

Учесници догађаја публику су, кроз музику и плес, провели кроз различите стилове и културе.

„Наши данашњи гости доказат ће шта значи бити свјетски, а бити из Босне и Херцеговине. Данашњи догађај је испуњен спојевима онога што је Босна и Херцеговина и онога што Босна и Херцеговина даје и чини Европи и свијету те подједнако што узимамо од свијета за наше добро“ рекла је на почетку догађаја министрица Сања Влаисављевић.

Оркестар Рударска глазба Какањ дјелује од 1952. године, а представља симбол музичке традиције и културног наслијеђа Какња. Окупља чланове свих генерација, а та разноликост доприноси јединственом звуку и енергији оркестра.

Плесни клуб Астер основан је 1986. године, а до 1992. године дјеловао је у склопу Универзитетског културно умјетничког друштва Слободан Принцип – Сељо и то као једна од његових бројних секција. Након паузе у дјеловању од 2000. године, клуб је поновно активиран 2014. године и то под руководством једног од његових првих чланова, Ведрана Марчете.

Овогодишња тема манифестације “Дани европског наслијеђа” је “Путеви, везе и мреже”, а на Шетници културе до сада су презентовани бројни садржаји који промовишу и његују културно наслијеђе и културу Босне и Херцеговине.