мај 20, 2024

Федерално министарство културе и спорта и Завод за заштиту споменика отворили изложбу “У сусрет ноћи музеја”

С циљем обиљежавања 18. маја, Међународног дана музеја и европске ноћи музеја, а у част музејске заједнице широм свијета, Федерално министарство културе и спорта и Завод за заштиту споменика у саставу Министарства, отворили су изложбу под називом „У сусрет Ноћи музеја“.

Изложба је постављена у Министарству, а ријеч је о документацији, пројектима и фотографијама из богатог Архива Завода за заштиту споменика. Наиме, стручњаци Завода, водећи послијератну обнову објеката културно историјског наслијеђа, изложбом су жељели представити фазе обнове тешко оштећених музејских објеката.

Министрица Сања Влаисављевић је на изложби истакла важност отварања архива Завода за заштиту споменика свим заинтересованима: “Желим поздравити уважене пријатеље, сураднике, колеге из ИЦОМОС-а који су с нама, студенте и студентице Архитктонског факултета у Сарајеву и њихове професорице и све вас који сте данас у нашем Федералном министарству културе и спорта. Крајем прошле године смо обећали да ћемо наше Министарство отворити у дословном смислу. Ова изложба показује да Архив нашег Завода служи свима, а понајвише студентима и студентицама који су данас с нама. Ово је друга изложба коју правимо, а која је утемељена на благу које наш Завод има па могу слободно рећи да има музејску вриједност. То је благо које треба бити отворено и доступно сваког дана. Ми који имамо одговорност у овој институцији и у свим музејима у Сарајеву и Босни и Херцеговини треба да музеје отворимо, приближимо их и најмлађима и најастаријима, те да оно што његујемо од заборава и њима увијек буде доступно. Много тога је уништено, али много тога није и на нама је да то чувамо и његујемо и учинимо доступним свима”, пручила је министрица.

Директор Завода за зашиту споменика Роберт Стергар нагласио је да изложба има посебан значај за Завод јер ова установа своје почетке веже за Земаљски музеј:

„Музеј је изњедрио Завод за заштиту културно – хисторијског и природног наслијеђа БиХ, који је у свом почетку имао своје канцеларије управо у Земаљском музеју. Изложбом желимо и пружити подршку музејима, њиховим радницима, кустосима, археолозима, који предано раде на заштити нашег идентитета“, казао је Стергар.

Стручна савјетница за културно и археолошко наслијеђе у Заводу за заштиту споменика, Ламија Абдијевић навела је да је изложба креирана као вид подршке музејима који обиљежавају Међународни дан музеја:

„Ми годинама сарађујемо са музејима и радили смо на обнови Земаљског музеја, који се обнављао дуго година послије рата, затим Виле Мандић, односно Олимпијског музеја, Шарића куће у Стоцу, Деспића куће и Хамама у Мостару“, казала је Абдијевић.

За музички дио програма биле су задужене ученице Средње музичке школе Сарајево, сопранистица Ема Дурић, Мерјем Механовић на флаути и Наида Љеваковић на клавиру, трио из класе професорица Свјетлане Косорић, Ане Покрклић и Ведране Мујкић.