новембар 8, 2023

Федерално министарство културе и спорта наставило програм обиљежавања Дана европског наслијеђа 2023: Чланови Хрватског културно-умјетничког друштва “Родоч” из Мостара по први пут испред Министарства представили традиционалне плесове, пјевања и ношње Западне Хецеговине

Федерално министарство културе и спорта наставило је данас програм обиљежавања Дана европског наслијеђа 2023. године на шетници испред Министарства, презентацијом традиционалних плесова, пјевања и ношњи Западне Херцеговине.
“Добар дан даме и господо. Посебно ми је драго виђети све више људи на шетници испред Министарства који се окупљају како бисмо обиљежили још једну манифестацију Дана европског наслијеђа 2023. године. Сваке сриједе припремамо вам нешто ново, па тако и ове. Босна и Херцеговина је као један лијепи цвијет с пуно латица и нити једна латица цвијету не смета. Баш тако и наше културне разноликости треба да красе цвијет који се зове Босна и Херцеговина. Ми, као Федерално министарство културе и спорта, настојимо управо то представити. Посебно ми је драго поздравити пријатељи из Мостара, Хрватско аматерско културно-умјетничко друштво “Родоч”, који је, по први пут, гост у нашем Министарству, али сигурна сам не и посљедњи” нагласила је данас министрица Сања Влаисављевић.
Присутним гостима обратио се и савјетник министрице за организацију и стратешко планирање у области културе и културно-хисторијског наслијеђа, Дамир Буноза: “Манифестација Дани европског наслијеђа, обиљежава се сваке сриједе испред Министарства, се до 12. 12. када ће у Мостару, у Дому Косача бити организована завршна манифестација. Драго ми је виђети госте из Мостара у Сарајеву и сретан сам што се ова два босанскохерцеговачка града зближавају у културном, али и сваком другом смислу”.
Умјетнички водитељ Хрватског културно-умјетничког друштва “Родоч”, Ведран Видовић, представио је гостима све оно што Друштво “Родоч” данас презентира на шетници испред Министарства:
“Што је сјећање појединцу, то је традиција народу. Рекао је то један велики човјек и представља срж онога што вам данас и ми желимо рећи. Ово је наша традиција и не смијемо је заборабити. Данас ћете имати прилику виђети старе традиционалне ношње, онакве какве су биле на нашем подручју, у Родочу, а показат ћемо вам и пјесме и пјевања нове традиције, те начин на који људи данас интерпретирају нашу културу и традицију”, истакао је Видовић.
Једносатним програмом, пјесмама и народним ношњама, чланице и чланови Друштва “Родоч” одушевили су присутне.
Програм обиљежавања Дана европском наслијеђа 2023. биће настављен и наредне седмице на истом мјесту.