мај 16, 2024

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић свечано је отворила 30. Сарајевске вечери музике „30 СВЕМ 2024“ у Народном позоришту Сарајево, маја 2024. године.

 Федерална министрица културе и шпорта, Сања Влаисављевић свечано је отворила 30. Сарајевске вечери глазбе „30. СВЕМ 2024“ у Народном позоришту Сарајево.

Том пригодом, Министрица Влаисављевић истакнула је важност овог реномираног фестивала не само за Сарајево већ и за Босну и Херцеговину и за регију у цјелини.

Обраћање Министрице Влаисављевић преносимо у цијелости:

– Бацх је некада рекао да је „Глазба угодна хармонија за Божију част и допуштене ужитке душе“. 1972. Глазбена продукција РТВСА, а на иницијативу Радивоја Спасића покреће чаролију звану Сарајевске вечери глазбе управо с Бацхом. Чаролија озбиљне глазбе кроз сарајевску глазбену збиљу траје до 1990. Алојз Бенац је готово прорачунски 1973. рекао да се Сарајевским вечерима глазбе ствара традиција једне манифестације у Сарајеву и Босни и Херцеговини која треба да постане трајна. Сарајево се више неће наћи без Вечери музике. А Љубљански диригент Антон Нанут је додао „како је овај фестивал на путу високе афирмације мислим да би се с временом требао прошити и изван граница наше земље тако што би поједини солисти били и свјетска имена глазбене репродуктивне умјетности“. И бијаше тако! 1986. -1989. – двогодишња станка. 2012. – Нинослав Вербер након двадесет и двије године тишине одлучује удахнути живот вечерима које су десетљећима прије повезивале глазбенике.

Темељ глазбе је ритам. Глазба, барем Орффова никада није само глазба. Везана је уз покрет, плес и говор или како само сам Орфф вели то је облик глазбе у којој се мора судјеловати, у којој се не судјелује као слушатељ него као суизвођач. Нека 30. јубиларни фестивал буде отворен управо Орффовом визијом сусрета складатеља, глазбеника, слушатеља као заједнице која заједно ствара магичну вечер узвишенога! А Верберова магична снага нека траје све јаче до наредних јубилеја“, поручила је министрица Влаисављевић.

Тридесети јубилеј фестивала Сарајевске вечери глазбе започет је кантатом Цармина Бурана композитора Царла Орффа, у изведби Сарајевске филхармоније, Збора Опере Народног позоришта Сарајево, Фестивалског збора Виртуози и дјечјег хора Суперар и вокалним солистима: Нином Доминико (сопран), Илешом Бечеијем (контратенор) и Доменом Крижајем (баритон) а под палицом уваженог диригента Иве Липановића.

Свечаном отварању СВЕМ-а су назочили савјетник министрице Дамир Буноза и помоћница у Сектору за културу, Мирела Милићевић Шечић.