јануар 23, 2024

Уручена признања спортистима, тренерима и спортским колективима за остварене врхунске спортске резултате у 2023. години

Данас су у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, у организацији Федералног министарства културе и спорта, уручена признања спортистима, тренерима и спортским колективима из Федерације БиХ за остварене врхунске резултате на међународним такмичењима у 2023. години.

Плакете, уз новчане награде, данас је добило 35 спортисткиња/спортиста, 14 тренера/селектора и један колектив.

Ријеч је о другом циклусу додјеле награда у укупном износу од 401.750 КМ из Федералног буџета за 2023. годину и то за постигнуте резултате од аугуста до средине децембра прошле године.

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, истакла је да је веома сретна што је у 2023. години удвостручен износ награда за најбоље спортисте БиХ.

–  Ми испуњавамо оно што је наша обавеза и с поносом могу рећи да је у 2023. години удуплан износ који се односи на додијељене награде најбољим спорташима. У 2022. години он је износио 650.000 марака, а у 2023. години 1.125.000 марака. Слиједи улагање у спорт колико год је то могуће и на различите начине, а врата нашег Министарства, што могу посвједочити и бројни од вас овдје присутних, увијек су отворена за спортисте, јер ми смо ту због њих  – казала је министрица Влаисављевић.

Обраћајући се присутнима, замјеник премијера Федерације БиХ, Војин Мијатовић, казао је да је поносан на све оно што је актуелни сазив Владе ФБиХ у прошлој години урадио за спорт.

–  У прошлој години смо уложили у спортске терене, спортска друштва и веома сам поносан на то, али и на оно што планирамо урадити у 2024. години. Био сам с премијером који је дао налог да се коначно припреми и стави у процедуре закон о пензијама заслужним спортистима. Једна смо од ријетких земаља која то нема, а имамо много заслужних спортиста и требамо их наградити за све оно што раде за ову земљу. Моје искрене честитке свим овим сјајним људима који у, не баш сјајним условима, постижу сјајне резулатате. Ово је само мали стимуланс кроз ове награде којим Влада Федерације подржава њихов рад. Надам се да ћемо и буџетом кроз 2024. годину и сваку сљедећу, дизати ту љествицу како би услови за наше заслужне спортисте и за све који се баве спортом, а презентују Босну и Херцеговину на свјетским такмичењима и унутар БиХ, наградили за све оно што раде. Још једном хвала и честитам свим који ће данас добити награду – казао је Мијатовић.

Селектор репрезентације БиХ у сједећој одбојци, Ифет Махмутовић, нагласио је да је највећа награда бх. спортистима доношење закона о пензијама заслужним спортистима.

– Боли ме душа када видим да бивша репрезентативка Југославије Весна Бајкуша нема ни социјално ни здравствено и нема никаква примања. Због тога хвала свима на овој иницијативи. Требамо улагати у спорт и имат ћемо много више награда – изјавио је Махмутовић.

Награду је добио и члан Пливачког клуба “Спид” из Сарајева, Исмаил Барлов, који је у прошлој години освојио неколико медаља и први је бх. параолимпијац који је остварио “А” норму за наступ на Параолимпијским играма у Паризу ове године.

– Захвалио бих својим родитељима, клупским колегама, свим тренерима, али и министрици Влаисављевић на предивном изненађењу и дочеку по повратку из Египта. Надам се да ће држава БиХ наставити подржавати параолимпијски спорт – казао је Барлов.

-Желим се захвалити Федералном министарству културе и спорта и Влади Федерације БиХ што  награђују нас спортисте и улажу у нас, јер  то је неопходно. Ми нашу домовину представљамо на међународним такмичењима у најљепшем свјетлу, поручила је Сара Пидро из Таекwондо клуба “Бугојно”, која је освојила сребрну медаљу на Европском јуниорском првенству у Естонији 2023. године.

Награде су добили чланица Таекwондо клуба “Бугојно” Сара Пидро и тренер Хамза Малбашић, чланица Таекwондо клуба “Академија” Тешањ Недина Мехмедовић и тренер Елвин Мехмедовић, пливачица Лана Пудар и тренер Дамир Ђедовић, Исмаил Барлов и тренер Амел Капо, чланови Таекwондо клуба Нови Град Бењамин и Неџад Хусић и тренер Харис Хусић, Атлетски клуб “Сарајево, Савез сједеће одбојке БиХ, дизачица тегова Азра Алатовић и тренер Харис Дурак, дизач тегова Фарис Дурак, атлетичарка Данијела Куна, атлетичар Емир Хастор, парастрељач Ервин Бејдић и тренер Зијад Камарић.

Такођер, награде су добили таекwондоист Ахмед Диздар, бодyбуилдерка Ивана Вучковић, боксерка Емина Бркић, боксер Дyлан Рајић и тренер Алмедин Фетаховић, боксер Тарик Куновац и тренер Нијаз Куновац и чланица Таекwондо клуба “Сарајево” Ада Авдагић и тренер Ибрахим Коља.

У забавном дијелу програму наступили су чланови Плесног клуба Астер, Ведран Марчета и Валентина Вавра.

Одлуку о додјели награда за врхунске спортске резултате на основу Уредбе о одређивању критерија за додјелу награда спорташима, тренерима и спортским удружењима из Федерације БиХ за остварене врхунске спортске резултате на међународним такмичењима, Влада Федерације БиХ је донијела 21. септембра 2023. године на приједлог Федералног министарства културе и спорта.