децембар 18, 2023

Стручни савјетник Нусрет Чоло на промоцији књиге „Херцеговачки санџак у 17. стољећу”

У Ректорату Универзитета у Сарајеву уприличена је промоција књиге „Херцеговачки санџак у 17. стољећу” аутора др. Седада Бешлије, директора Института за хисторију Универзитета у Сарајеву, која је одржана у свечаној сали Ректората у сриједу, 14. 12. 2023. године.

Промоцију књиге је уз поздравне ријечи добродошлице отворила др. Хана Yоунис научна радница у Институту за хисторију, која је презентовала основне информације о књизи, њеној вриједности и научној методологији која је кориштена у раду овог научног дјела. Емеритус др. Енес Пелидија један од промотора је говорио о важности ове књиге с обзиром на то да је веома мали број књига и радова који третирају Херцеговачки санџак у 17. вијеку, те казао да је ова књига тематски конципирана да појасни војно-административни систем, те суодносе и дипломацију Османлија са Хабсбуршком монархијом и Дубровачком Републиком. Потом је о вриједности књиге „Херцеговачки санџак у 17. стољећу” говорила промоторица др. Велида Матараџија, асистентица за Исламску цивилизацију на Филозофском факултету у Сарајеву која је нагласила да је књига пројецирана да прикаже културне, економско-привредне и административне прилике у Херцеговачком санџаку, а посебно је акцентирала да књига по први пут науци нуди стотину и седам промјена на столици херцеговачких санџакбегова, те да су приликом писања књиге кориштени релевантни извори како источне, тако и западне провенијенције као што су: Османски архив у Истанбулу, архив у Венецији и Дубровачки архив. О књизи је на крају причао и сам аутор др. Седад Бешлија, боље речено о изазовима са којима се суочавао приликом писања ове вриједне научне студије.

Промоцији књиге „Херцеговачки санџак у 17. стољећу”, осим ректора Универзитета у Сарајеву господина др. Рифата Шкријеља присуствовали су разни научници из домена хисторије и османистике, те Нусрет  Чоло, стручни савјетник у Федералном министарству културе и спорта.

Пројекат и штампање књиге подржан је од стране разних институција из Федерације Босне и Херцеговине.