април 19, 2024

Савјетница министрице Емилија Павићевић на Завршном концерту XXВИ. Федералног такмичења ученика и студената музике

У четвртак, 18. априла 2024. с почетком у 18:30 сати у концертној дворани „Цвјетко Рихтман” одржан је завршни концерт XXВИ. Федералног такмичења ученика и студената музике. На почетку концерта присутнима се обратио предсједник Удружења музичких и балетних педагога у Федерацији Босне и Херцеговине Мустафа Мујбеговић који је захвалио свим учесницима и најавио наступе првопласираних. У име федералне министрице културе и спорта Сање Влаисављевић обратила се Емилија Павићевић, савјетница за организацију и стратешко планирање у области заштите културно-историјског наслијеђа.

Говор преносимо у цијелости:

Када се глазба увуче под кожу, она остаје ту цијели живот. Глазба није само умјетност, него и говор, писмо које разумију сви људи.

Драги организатори, чланови Удружења глазбених и балетних педагога у Федерацији Босне и Херцеговине, драги наставници и пријатељи глазбе који сте заслужни за наш данашњи сусрет, поздрављам вас у име Федералног министарства културе и шпорта. Организација оваквог натјецања које се одржава већ 26 година потхват је који најбоље говори о важности глазбе.

Читајући позив за овај догађај, богатство је видјети да на натјецању судјелује 31 глазбена установа, 552 натјецатеља и чак 73 члана жирија. Сретна сам када видим толико талентираних ученика основних и средњих школа те студената глазбе који неуморно припремају своје наступе и чине поносним све нас.

Вјерујем да на путу којим ходите често има много запрека и да изискује различита одрицања, али плодови ваших настојања видљиви су данас, овдје, у препуној концертној дворани. Желим вам још много успјешно исписаних глазбених поглавља уз честитке за остварене резултате на XXВИ. Федералном натјецању ученика и студената глазбе. Радујем се скором сусрету с вама, награђеним и талентираним умјетницима у просторијама Федералног министарства културе и шпорта које подржава и потиче ваша настојања.

Након обраћања, услиједио је концерт као још један доказ да музика уистину оплемењује и да су млади људи који су наступали достојни побједници овогодишње манифестације.