јануар 26, 2024

Представница Министарства, Бериса Меховић, на централној Комеморативној академији Јеврејске заједнице у БиХ поводом 27. јануара, Међународног дана сјећања на жртве холокауста

Јеврејска заједница у БиХ и Јеврејска општина у Сарајеву, у сарадњи с Вијећем министара Босне и Херцеговине и Министарством за људска права и избјеглице БиХ организовали су 25. 1. 2024. године Комеморативну академију у  просторијама Јеврејске општине Сарајево, на којој је у име Федералног министарства културе и спорта присуствовала стручна савјетница, Бериса Меховић.

Централна комеморативна академија одржана је у поводу 27. јануара – Дана сјећања на жртве Холокауста. Програм обиљежавања је почео полагањем цвијећа на Спомен обиљежје жртвама нацистичког прогона, на старом јеврејском гробљу “Борак” у Ковачићима.

Централна комеморативна академија, у просторијама Јеврејске општине Сарајево започела је пригодним музичким програмом у којем је учествовала сопранистица Ведрана Шимић уз клавирску пратњу Милана Луцића.

Потом је хазен Јеврејске општине у Сарајеву, Игор Кожемјакин изговорио Молитву за жтрве нацистичког прогона, а након тога се поздравним говором присутнима обратио Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ.

Присутнима се обратила и градоначелница Сарајева, Бењамина Карић, која је говорила о важности обиљежавање овог дана, наводећи да се, уз одавање почасти милионима недужних жртава, требају јачати снаге против расистичке мржње која је довела до холокауста, а што се управо постиже константним истицањем важности сјећања на жртве и преживјеле.