новембар 28, 2023

Први пут у Министарству: Заједнички састанак чланица Удруге хрватских аматерских културно-умјетничких друштава у Босни и Херцеговини (УХАКУД у БиХ)

У Федералном министарство културе и спорта 27. 11. 2023. године, по први пут је организован заједнички састанак представника Удруге хрватских аматерских културно-умјетничких друштава у Босни и Херцеговини (УХАКУД у БиХ), са министрицом Сањом Влаисављевић.

Састанку су присуствовали чланови Управе УХАКУДА-а, Марина Брзина и Ведран Видовић, те представници Удружења: ХКУД фра Карло Кујунџић, ХКУД Зора Струге – Горица, КУД Рудине жупа Видоши Ливно, ХКУД ,,Громиљак” Кисељак, ХКУД „Тамбурица“ Кораће, Босанска Посавина, Друштво за ДТКБ, ХКД Напредак, подружница Бугојно, ХКД Напредак Крешево, ХКУД Рама, ХКУД “Родоч”, КУД „Стари храст 2000“ Нови Травник, ХКУД „Св. Анте – Цим“ Мостар, ХКД „Напредак“ подружница Бусовача, ХКУД „Луке“ Чапљина – Вишићи, КПД „Матија Губец“ Баковици – Фојница, ХКД „Врила“, ХКД Напредак, подружница Витез, КУД Мокро, ХКУД „Громовник“ Нови Шехер из Маглаја, ХКУД Херцеговац и Удруга Даворија.

Министрица Влаисављевић пожељела је добродошлицу свим члановима Удруге те истакла како је Федерално министарство културе и спорта ту да, у складу с могућностима, да подршку раду Удруге те истакла како се нада да ће оваквих сусрета у Министарству бити више.

На састанку је разговарано о потешкоћама и препрекама у раду Удруге, те плановима за предстојећи период с циљем презентације хрватске културе, не само на локалном нивоу, него и на нивоу цијеле Федерације Босне и Херцеговине.

Иначе, главни циљ при оснивању Удруге 2000. године, био је очување нематеријалне културне баштине Хрвата у Босни и Херцеговини. Темљни циљ кроз године дјеловања се ширио и надопуњавао, па данас Удруга, осим што брине о очувању изворних ношњи, реквизита, музичких инструмената и музике, те плеса и обичаја, има циљ и промицање, заштиту и потицање различитих културно-умјетничких, научних и друштвних програма.