новембар 16, 2023

По први пут у Министарству одржана панел дискусија о графитима и муралима

У оквиру манифестације Дани европског наслијеђа, данас је у просторијама Федералног министарства културе и спорта одржана панел дискусија о муралима и графитима у јавном простору. У дискусији су судјеловали представници институција: Комисије за очување националних споменика БиХ, Завода за заштиту споменика ФБиХ, Кантоналног завода за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа Сарајево, Завода за планирање Кантона Сарајево, Града Сарајева, Опћине Илиџа и умјетници Бењамин Ченгић, Срђан Марковић и Аднан Хамидовић Френкие, као и професори факултета из области дизајна и умјетности.

Дискусију је модерирала Аида Бичакчић, кустосица колекције Арс Аеви, која је на самом почетку нагласила да је суштина овог сусрета креирање синергије између стручњака из области заштите културне баштине и умјетничке сцене.

Министрица Сања Влаисављевић је поздравила судионике и истакла како је „радује што Федерално министарство културе и спорта заиста постаје храм културе и спорта захваљујући овакавим догађањима и да ће се разговори и сарадња с умјетницима у Министарству наставити и убудуће“.

На крају панел дискусије је закључено да је потребно системско рјешење и израда елабората о локацијама за осликавање мурала са свим условима и мјерама како би се очувала баштина и заштићенa хисторијскa језгрa. Системско рјешење је потребно како на кантоналном, тако и на федералном нивоу. Закључено је да је потребно ојачати комуникацију и сарадњу институција, као и комуникацију са умјетницима и образовним институцијама. Дати су приједлози о постављању легалних простора за графите како би се спријечило исписивање на добрима баштине.