јануар 26, 2024

Послије десет година први састанак радне групе за израду Стратегије за младе ФБиХ: Потребе и системска брига за младе приоритети!

Потребе младих и системска брига о младима у Федерацији БиХ приоритети су израде Стратегије за младе Федерације БиХ – истакнуто је на првом састанку радне групе за израду тог стратешког документа на који се годинама чека, а који је на иницијативу Федералног министарства културе и спорта, Одлуком Владе ФБиХ коначно покренут.

Радна група, уз подршку Федералног министарства културе и спорта, које је носилац израде документа, са партнерима ради на креирању нових приступа и прилика за младе с циљем да се на системски начин осигурају бољи услови за живот младих.

Федерална министарица културе и спорта Сања Влаисављевић, не кријући задовољство чињеницом да је, по први пут покренута израда овог значајног документа, указала је на важност његове имплементације:

– Имајући у виду колико дуго смо чекали на почетак израде Стратегије за младе, желим вјеровати да ће тај документ обухватити и кључне налазе из Истраживања  о положају и потребама младих у ФБиХ. Стратегија је оквирни документ који нас обвезује да га пратимо и то је можда највреднији аспект тог документа – изјавила је Влаисављевић.

– Моје пуно опредјељење је да младима дам вјетар у леђа и бит ћу најсретнија када документ због којег смо се окупили угледа свјетло дана. Моје опредјељење није да о младима само пошаљем лијепу поруку, младе треба уважавати, консултирати, од младих треба учити. Млади нама требају дати инструкције како да радимо. Стога, тражите максимално, будите свеприсутни, и будите носитељи остварења права за младе. И нека не буде само овај документ, нешто чиме ћемо се похвалити за неколико мјесеци. Врата Министарства и Сектора за младе који у овом важном процесу пуним капацитетом вриједно судјелује, отворена су за сва ваша питања, све ваше идеје и немојте се устручавати – поручила је министрица Влаисављевић.

Првим састанком Интерресорне радне групе за израду стратегије према младима Федерације БиХ 2024 – 2027. године, започеле су активности на осигуравању програмског приступа дјеловања према младима у Федерацији Босне и Херцеговине како би, заједничким снагама свих актера у процесу израде Стратегије, били адресирани изазови и креирана повољна клима за младе.

Присутнима се обратио и координатор Радне групе, Адис Салкић, иначе помоћник министрице у Сектору за младе:

– Министарство је обезбиједило да у овом процесу равноправно судјелује Вијеће младих ФБиХ, а путем јавног позива као стручни консултатнт је изабран Инстут за развој младих „Култ“. Њихов тим ће искуством, знањем и референцама помоћи и давати смјернице како бисмо дошли до најбољег рјешења у изради овог документ. „У корак са младима“ слоган је који ћемо пратити у овом процесу. Млади су најпрогресивнији дио нашег друштва и ако желимо стабилан развој и добар друштвени амбијент, морамо ићи у корак с њима, а то нам је и намјера – поручио је Салкић.

Приступ изради Стратегије према младима ФБиХ потенцира приступ активног укључења младих у израду рјешења за потребе младих, па ће сваки од тематских радних тимова у свом саставу имати представника Вијећа младих ФБиХ који ће помоћи да се рјешења креирају на начин који је младима прихватљив и обликују у политике које су по мјери младих људи.

Током израде Стратегије према младима ФБиХ, Извршни тим, Радна група, радни тимови и сви укључени актери радит ће на тематским областима у складу са представљеним планом рада, како би мјере Стратегије биле конкретан водич за остварење мјера према младима.