новембар 14, 2023

Позориште младих Сарајево: Премијера музичко – сценске представе “Лондонске приче”

Представници Федералног министарства културе и спорта присуствовали су премијери музичко -сценске представе за дјецу под називом “Лондонска прича”, уприличеној 13. 11. 2023. у Позоришту младих у Сарајеву у организацији Удружења за интернационални развој музике, театра и мултимедије. Ријеч је о шестој театарској продукцији овог Удружења које је окупило ансамбл талентоване дјеце од осам и четрнаест година.

Радња представе смјештена је у Лондон у 19. стољеће и конципирана је према мотивима романа “Оливер Тwист”, енглеског романописца Цхарлес Дицкенса. Представа је друштвено-одговорног карактера и својом тематиком скреће пажњу на угрожену категорију дјеце без родитељског старања. Пројект је намијењен дјеци и некомерцијалног је карактера.

Креативни тим представе чине: лидер пројекта Алма Феровић-Фазлић, редитељ Риад Љутовић, кореографкиња Самра Млинар Мандић, костимографкиња Александра Коризма, диригент и корепетитор Бакир Самарџић, инспицијент Нихад Капић и инжињер звука Момчило Лађевић. Током деветомјесечне едукације ансамбл дјеце водиле су менторица глуме и сценског покрета Ирма Алимановић и менторице пјевања Ирма Мулић и Ајсела Зороњић. Главне улоге тумаче Дарјан Божиновић, Алдин Туцић, Армин Омеровић и Ана Марија Томић.

Поред дјечјег глумачког ансамбла у представи судјелују и ученици Одсјека за класични балет Основне музичке школе “Младен Позајић” из Сарајева.

Федерално министарство културе и спорта је дало финансијску подршку реализацији ове представе која је донијела освјежење на театарску сцену младих.