мај 29, 2024

Панел дискусија о документу „Европски принципи квалитета за интервенције финансиране средствима ЕУ-а са потенцијалним ефектом на културну баштину“

У просторијама Еуропа Хоусе у Сарајеву у уторак 28. маја 2024. године одржана је панел дискусија у организацији Федералног министарства културе и спорта / Завода за заштиту споменика и ИЦОМОС-а БиХ поводом представљања превода документа „Европски принципи квалитета за интервенције финансиране средствима ЕУ-а са потенцијалним ефектом на културну баштину“, коју је подржао УНЕСЦО.

Модераторица панела, др. Елша Туркушић Јурић дипл. инг. арх., на почетку је представила проф. др. Риин Алаталу, потпредсједницу ИЦОМОС Интернатионал, која је поздравила скуп путем интернетске платформе и кратко се осврнула на потребу, израду и значај овог документа.

У панел дискусији су учествовали:

10       проф. др. Вјекослава Санковић Симчић, НК ИЦОМОС у БиХ;

11       Роберт Стергар дипл. инг. арх., равнатељ Завода за заштиту споменика у саставу Федералног министарства културе и спорта;

12       проф. др. Един Бујак, Катедра за археологију Филозофског факултета у Сарајеву;

13       мр. Сања Загорац-Јозић, Општина Илијаш;

14       проф. др. Милијана Окиљ, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске (интернетска платформа);

15       проф. др. Нермина Мујезиновић, НК ИЦОМОС у БиХ (интернетска платформа);

16       Марела Куртума, Туристичка организација Општине Власеница (интернетска платформа);

17       Аида Муртић, дипл. инг. арх., координаторица БиХ за израду документа;

18       Гианлуца Ваннини, гост учесник, Делегација Европске Уније у Босни и Херцеговини.

Учесници су нагласили важност овог документа, те посебно истакли значај превода који треба да приближи процес од одлучивања, планирања, пројектирања, реализације до управљања и одржавања добара културно-историјског насљеђа. Посебно је наглашена важност Документа за органе локалних заједница, који на најбољи начин треба да искористе природне, људске потенцијале и просторне ресурсе како би избјегли негативан утицај на културно насљеђе.

Документ садржи 40 препорука и 7 критерија које би требало примјењивати током реализације пројеката који директно или индиректно могу утицати на културно наслијеђе.

Учесници су се сложили да документ није обавезујући, тешко је у потпуности проведив према тренутно важећој регулативи и без обзира што је предвиђен за пројекте финансиране из извора ЕУ-а, потребно је пратити препоруке и критерије у највећој могућој мјери.

Након дискусије организована је архитектонске шетња са учесницима и присутним гостима под називом „Архитектура у мом кварту – сарајевска модерна (1918-1940)“, пројекта којег је подржало Федерално министарства културе и спорта, коју је водила др. Елша Туркушић Јурић.