новембар 24, 2023

Отворена изложба умјетничких слика из колекције Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Сарајево: У Федералном министарству културе и спорта окупио се велики број посјетилаца и истакнутих умјетника

Велики број посјетилаца окупио се данас у Федералном министарству културе и спорта, на првој, оваквог типа, Изложби умјетничких слика из колекције Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Сарајево. Овом приликом презентиран је и Каталог откупљених радова Фондације у периоду од 2008. до 2023. године.

Пристуним гостима и умјетницима обратила се федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић истакавши важност организирања догађаја какав је данашња изложба Фондације, у згради Министарства: “Ријеч је о првој изложби овог типа унутар Министарству те има специфичну вриједност имајући у виду да су дјела угледних босанскохерцеговачких аутори данас изложена овдје. Изложба има за циљ показати да је Министарство културе и спорта интитуција у којој треба да се дешавају активности које се односе на културу, па и на спорт, када за то дође вријеме. То је мјесто сусрета, окупљања и ми смо у протеклих шест мјесеци у потпуности реконструисали унутрашњост Министарства и простор испред Министарства, како би се оно пренамијенило и за овакве догађаје. Што се данашње изложбе тиче, вјерујем да ће сви наћи нешто за себе и надам се да је ово тек мали корак отварања Министарства у једном потпуно другачијем свјетлу.”

Предсједник Управног одбора Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Сарајево, Армин Омеровић позвао је заинтересиране да И наредних данас посјете Министарство и увјере се шта је то Фондација прилипремила: “У фундусу Министартсва имамо преко 120 откупљених радова и данас ћемо представити само дио радова босанскохерцеговачких великана.  Позивамо све заинтересиране грађане да дођу и погледају радове и подрже ову лијепу причу. Данас представљамо и Каталог откупљених умјетничких дјела Фондације од 2008. до 2023. године, с 28 истакнутих аутора у којем су дјела Сафета Зеца, Мерсада Бербера, Изет Алечковић, Мухамеда Ћеифа, Аффана Рамића…”

“Овај потез Министарства културе и спорта је оправдао своје име. А о себи и својим дјелима тешко да могу причати поред изванредних дјела која овдје можете видјети, па и аутора који више нису живи. То је доказ да је Фондација за музичке, сценске и ликовне умјетности откупљивала не само имена, него квалитетна дјела” нагласио је истакнути босанскохерцеговачки сликар, Изет Алечковић, аутор чија дјела су, поред осталих, данас презентирана у Министарству.

Изложба ће бити отоврена и наредних дана у згради Министарства.