новембар 21, 2023

Одржана промоција рјечника најважнијих уставних концепата у БиХ „Цитизенс, Цонститутион, Еуропе“

Дана 20. новембра 2023. године у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине, у организацији Ректората Универзитета у Сарајеву и Италијанске амбасаде, одржана је промоција рјечника „Цитизенс, Цонститутион, Еуропе“ намијењеног академицима, члановима међународне заједнице, дипломатима и свим грађанима заинтересованим за уставно право.

Присутнима су се обратили амбасадор Италије у БиХ Марцо Ди Рузза, деканеса Правног факултета Универзитета у Сарајево Зинка Грбо, а о самој књизи детаљније су говорили уредница Маја Сахаџић (Свеучилиште у Утрецхту) и уредници Дамир Бановић (Правни факултет у Сарајеву) и Дејан Влашки (Универзитет у Бањој Луци).

Рјечник „Цитизенс, Цонститутион, Еуропе“ чини 35 одредница које укључују појмове попут федерализма, вета, кантона, фундаменталних права, европских интеграција, а доступан је на три службена језика у БиХ и на енглеском језику путем wеб платформе хттпс://www.балцаницауцасо.орг/енг/Пројецтс2/Босниа-анд-Херзеговина-тхе-Цонститутион-анд-ЕУ-Аццессион/Цитизенс-Цонститутион-Еуропе.

Промоцији рјечника је присуствовала упосленица Федералног министарства културе и спорта, Бјанка Алајбеговић.