мај 9, 2024

Одржана едукација „Управљање пријектним циклусом и припрема пројеката за потребе програмирања претприступне помоћи Европске уније“

У организацији Дирекције за европске интеграције 7 и 8. маја 2024. године одржана је едукација „Управљање пријектним циклусом и припрема пројеката за потребе програмирања претприступне помоћи Европске уније“.

Првог дана едукације, предавачица Маја Перић упознала је учеснике с улогом програма и пројеката као инструмената за имплементирање политика у управи БиХ те са самим процесом управљања пројектним циклусом, укључујући израду Проблемског стабла и Логичког стабла циља.

Други дан едукације био је посвећен практичном раду. Предавачица Зада Муминагић упознала је полазнике с израдом Логичке матрице, Акционог документа (АД), Описа пројектног задатка (ТоР) и пројектног буџета.

Наведена едукација имала је за циљ упознавање учесника с програмом ИПА ИИИ, који представља подршку кандидатима у провођењу реформских процеса који су постављени као приоритети кроз стратешке документе.

Такође, наглашено је да Босна и Херцеговина има Стратешки одговор (СР), односно, вишегодишњи плански документ који представља одговор Босне и Херцеговине на ИПА ИИИ програмски документ (приједлоге за суфинансирање кроз ИПУ), а који ће се ревидирати 2025. године.

У обуци је испред Федералног министарства културе и спорта учествовала Бјанка Алајбеговић, координаторица за европске интеграције.