јун 2, 2023

Министрица Сања Влаисављевић на састанку с представницима Сарајево Филм Фестивала

Министрица Сања Влаисављевић састала се данас у свом Кабинету с Јованом Финзијем Марјановићем, директором Сарајево Филм Фестивала и Џевадом Мујаном, административним директором Сарајево Филм Фестивала и Обала Арт Центра. У име Министарства састанку је присуствовала и стручна савјетница за позоришну, филмску и музичку дјелатност, Мирела Милићевић Шечић.

Марјановић и Мујан информисали су министрицу о пројектима реализованим у претходном периоду, плановима те будућим активностима, али и признањима која, на интернационалном нивоу, свједоче о успјешном раду Обала Арт Центра и Сарајево Филм Фестивала.

Министрица Влаисављевић је на првом заједничком састанку нагласила значај Сарајево Филм Фестивала чијих се почетака те фаза развоја и сама сјећа. Све оно што Фестивал чини много је више од филмске приче, истакла је министрица, те честитала на вриједном признању из Кана – Глобал Продуцтион у категорији “Град филма”. Наиме, жири Сцреен Интернатионала, једног од три стручне публикације с највећом дистрибуцијом диљем свијета, Сарајево је препознао као најбољи “Град филма”.

Министрица Влаисављевић је током данашњег сусрета истакла како су врата Федералног министарства културе и спорта отворена културним радницима те посебно нагласила важност оснаживања институционалне сарадње. Наиме, нагласила је како је интенција да Федерално министарство културе и спорта у наредном периоду покуша ујединити све оне који су инволвирани и ангажовани на филму, на било који начин, с циљем размјене искустава и подизања квалитете рада. Министрица је предложила да у што скоријем периоду у Министарству буде организован састанак представника свих фестивала у Босни и Херцеговини с циљем међусобног отварања и системских и дугорочних рјешења понајбољих за филмску индустрију у коначници.

Представници Сарајево Филм Фестивала информисали су министрицу Влаисављевић о плановима за овогодишње, 29. издање Фестивала. Нагласили су коректну дугогодишњу сарадњу с Федералним министарством културе и спорта која ће, сагласни су сви актери данашњег састанка, сигурно бити настављена и убудуће.

Министрица Влаисављевић пожељела је представницима Сарајево Филм Фестивала успјех у реализовању још једног издања Фестивала који је Босну и Херцеговину и Сарајево учинио значајним мјестом на филмској мапи не само региона, него и Европе и свијета.