мај 16, 2023

Министрица Влаисављевић састала се са представницима Народног позоришта Сарајево: Будимо тим за промјене

Министрица Сања Влаисављевић, након молбе за одржавање састанка, уприличила је данас у свом Кабинету, радни сусрет са представницима Народног позоришта Сарајево, директором Дином Мустафићем, предсједницом Управног одбора, Едином Папо и предсједником Умјетничког савјета, Јосипом Пејаковићем.

Равнатељ Дино Мустафић указао је на проблеме са којима се ова значајна институција суочава годинама те истакао потребу стратешких промјена јер без финансијске потпоре, у питање се доводи егзистирање позоришта.

Предсједница Управног одбора, Едина Папо, указала је на то да балетна умјетност изискује значајнија средства како би се репертоар обновио те Ансамбл Балета одржао и обновио.

Предсједник Умјетничког савјета, Јосип Пејаковић, говорио је о статусу умјетника и глумаца те његовим вишегодишњим покушајима да се он покуша приближити регионалним и европским стандардима. Додао је да га данашњи састанак охрабрује јер је министрица Влаисављевић промптно прихватила састанак за који је на самом почетку свог обраћања нагласила да није куртоазан него састанак с којим жели почети дијалог с циљем надилажењем свих нагомиланих проблема како у овој тако и у другим инстритуцијама.

Министрица је нагласила како се умјетници морају окренути презентирању позитивних вриједности умјетности, те да зајено, као тим можемо начинити, за почетак, бар мале кораке који ће охрабрити умјетнике да буду видљиви, препознати и уважени у друштву.

Оцијенила је да Министарство и институције, удруге и организације на које се односи култура и које дјелују у области културе нису, нити смију бити окренути једни од других, него једни према другима,